Träning i centrum

Vid 12-tiden skulle tre hundar hem, så då tänkte jag att när jag fått iväg dom så kunde jag och Sting åka till centrum för att träna lite. :)

Det blev först fritt följ, körde på i 6,5min! :O Hon gick väldigt bra! Vi traskade på där, gjorde lite svängar, lite stegförflyttningar och växlade tempo. Och hon gick väl ur typ en gång bara!! :D Sen så blev hon iofs lite ofokuserad vid snurrentrén då, men över lag gick hon ju annars kanon! Duuuktig tjej! :D

Efter det körde jag en sitt "i grupp" utanför centrum längs med väggen. Så folk kunde gå förbi bredvid Sting. Hon satt superbra, lät henne sitta hela 2 min och 20 sekunder! Fint rekord där! Jag stog inte på full längd ut dock, kanske 10-15m för att det ändå var massa störning. Men så duktig hon var!

Min lilla stjärna! <3 Hon är duktig hon!

Tjingeling!

Kort träningspass i trädgården

Körde ett kort lydnadspass med Sting i trädgården innan maten ikväll. Först lite träapport med träning på ingångar. Gick bra! :) Mindre och mindre tugg! Körde även metallen två ggr, och det gick bra. Fin ingång med liiite hjälp! :)

Avslutade sen med ett fritt följ, blev kortare sträckor ibland och längre ibland, då våran trädgård där jag tränade är ca 4x20m stor (liten?). Men hon gick kalaaasbra! Vi körde i 4,5min och hon tappade inte position en enda gång! :D Bra långsam marsch också! Körde även en vänster om och en helt om i långsam och det gick också bra! :D

Sen var det mat så gjorde inget mera. Men korta pass är också bra :)

Nu har jag rastat alla 10 pensionatshundar och ska se på film och äta lite melon. Mums!
Tjingeling!

Agilityträning på klubben

Tanken var att jag skulle ta med mig båda hundarna, men Pippi fick stanna hemma då hon hade blivit dålig i magen i natt. :/ Kändes inte så snällt att ta med henne för träning efter att hon fått gått ut några ggr. Sen fick hon ingen frukost då heller. Så jag tog bara med mig Sting och träffade Gun på klubben vid ca 9.30. Jag fick testa köra hennes två shelties :) Kul att testa att köra liten hund. Lite annorlunda var det allt ;D Haha!

Sting fick köra en hoppbana (på smallhöjd) som stog uppe, numrerad och allt. Skulle tro att det var en klass 1 bana. Hon fixade den fint i alla fall. Sen låg fokus på kontaktfältsträning, det gick bra! :)

Jajuste, började med 3min fritt följ. Fick säga åt henne en gång i början bara! Men sen hängde hon inte med direkt efter två halter för då kom Gun med hundarna, haha. Så hon kikade lite dit. Men annars gick hon superfint! :D Härligt!

Igår började jag städa bilen, funderar på om jag kanske ska ta och fortsätta nu. Så den blir klar, annars blir det väl aldrig klart! Haha!

Tjingeling!

Briardträff med lydnadsträning

Stax efter 16 idag var jag och hundarna på plats på Västerås BK där det skulle vara en briardträff med träning. :) Skojsigt att träffa alla och se alla fina briarder. Om jag inte missat någon var det 12 briarder på plats! :)

Jag körde några moment i taget med hundarna och några med kommendering. Det fanns inte så mycket skugga. Men Pippi fick sitta bunden i ett träd tillsammans med en annan briard, som hon aldrig träffat. Gick kanonbra! :) Tittade knappt på honom :) Sting fick oftast ligga lös bredvid då det inte fanns mycket plats att binda i trädet ;) Och hon är så duktig och ligger kvar för att hon tror att hon sitter fast. Duuktig! Men när jag tränade Pippi band jag Sting. Så jag slapp ha koll på henne, så jag kunde ha fokus på Pippi.

Sting fick köra dessa moment (kanske inte just den ordningen men jag rabblar dom nu bara):
Sitt "i grupp" - Efter att vi var klara kom jag på att jag skulle köra sitt i grupp, så hon fick sitta själv. Fick sitta 1,5 min och det gick bra! :D La sig inte ner alls.
Fritt följ - Började med 3min fritt följ. Några ggr fick jag säga åt henne, men inte så många som igår! :) Berömde lite också på två ställen :)
Inkallning - Gjorde en inkallning med båda ställande och läggande, det gick bra, sen gjorde jag bara en rak, så hon fick springa bara.
Rutan - Rutan stog typ där folk stog, men strunt samma! Ibland kan det bli så. Hon var lite tveksam sista biten. Men hela vägen till rutan kom hon! Sen så stanna hon lite tidigt, snurrade lite på linan ;) men jag testade en omdirigering och då var hon inne, la ner henne och belöna! :) Sen tränade jag några omdirigeringar - gick bra!
Hopp apport - Kändes tungt när hon hoppade... men hon gjorde det bra! Hjälp vid ingången så kom hon fint in. Gjorde några ingångsträningar vid sidan om hindret också.
Metallapport - Såklart så var det något som lät så hon blev tveksam båda ggr jag tränade metallen! Blääh! Men fick ut henne och in i fin ingång, med lite hjälp. :)

Pippi fick köra dessa moment (kanske inte just den ordningen men jag rabblar dom nu bara):
Platsliggning - Först la vi en kort platsliggning med varannan svart och varannan fawn briard! :) Då fick hon vara med, duktig. Gick dock med först när jag lämna, då det blev lite hattigt och inte alls som vi brukar. Efter att vi var klara lag jag och Katarina (med Tage) en platsliggning, 3,5 min och dold. Hon kliade sig en gång, sa åt henne. Annars låg hon fint!
Fritt följ - Lite ofokuserad idag, men jag tränade på en stund för att öka uthålligheten på henne.
Inkallning - Körde två inkallningar med ställande, kommando+kasta boll. Gick bra :)
Apport - Fick kommendering här och hon tjuvade första gången... Gjorde två ggr till och då gick det bra!
Rutan - Lite seg ut, men helt ok stopp. :) Fick ju stopp på henne iaf!
Hoppet - Ut fint, varvade med att kasta boll direkt eller att sätta henne och sen kasta boll. Inget rundande av hindret direkt. :)



Platsliggning med 7 av briarderna, Pippi den andra från vänster. Foto: Katarina

Nu ska jag äta och se film. :) Imorn fm ska vi träna agility med Gun, och jag ska få testa köra sheltie, spännande! :)

Tjingeling!


Lydnadsträning på Enköping BK

Jag och hundarna åkte till Enköping BK för lydnadsträning tillsammans med Jessica i förmiddags. Det var supervarmt, och det gick både bra och dåligt.

Pippi

Platsliggning - Började med att lägga en platsliggning 3min dold medan Jessica och Nova tränade lite, ibland kom dom nära men ibland var dom längre bort.
Fritt följ - Gick låååånga sträckor för att se om hon höll ut, och visst gjorde hon det. Men hade inte riktigt samma fokus som hon brukar. Men hon gick inte ur position heller. :)
Läggande u. gång - Kändes bra :)
Ink. m. ställande - Körde en väldigt lång sträcka, men farten dämpades inte ändå, utan hon sprang på tills mitt stanna-kommando kom, sa stanna och kastade boll direkt idag. Duktig :)
Rutan - Bra ju! Kunde hon inte gjort så på tävlingen? Hon gick direkt ut till rutan och stanna på mitt kommando...

Sen fick hon en liten paus medan jag tränade Sting. Så efter pausen fortsatte vi med:
Apport - Jättefin fart både ut och in, dock lite tugg...
Hopp - Bra ut på "framåt", kastade boll direkt framåt bara första och tredje gången. Andra gången sa jag sitt och hon satte sig bra, så då fick hon bollen! :) Inget återhopp, det lär jag inte behöva träna speciellt mycket ;)
Fjärr - Helt ok! Men lite segt.

- - - - - - - -

Sting

Sitt i grupp
- Avslutade träningen med en sitt i "grupp" (ensam), 1min fick hon sitta och la sig inte ner alls! :D Kanon!
Fritt följ - Uuuusch, idag tog vi femtio steg bakåt kändes det som... Hon var inte alls med mig :/ Gick ur flera ggr.
Rutan - Drog åt höger. Men kallade tillbaka henne så vi gjorde om. Då såg hon var rutan var och resten gick bra (körde en tävlingsmässig fast utan inkallning). :)
Vittring - Letade länge innan hon hittade rätt pinne. Fint letande iaf! När hon hittat rätt berömde jag och hon galoppera typ halva sträckan in! :D Wooow! Det var lite skillnad i alla fall!

Sen fick hon också en liten paus mellan momenten. Så efter fortsatte vi med:
Träapport - Tränade en del ingångar. Gick jättebra! Hjälper henne och visar med en godis framför nosen så hon glömmer tuggandet! Körde en hopp apport som avslutning, med lite hjälp i ingången, men ååh så fint hon gjorde det! :D
Metallapport - Bra :) Fin ingång också, sa bara fot (gick alltså inte fram ett steg). Kul att något går framåt i träningen iaf ;D

Det mesta låter iofs hyffsat när man skriver ner det såhär. :) Men blev inte så glad efter fria följet med Sting ;) Ingen fokus alls idag verkligen, men kul att annat gick bättre!

Nu ska jag ta och gå en promis med hundarna.
Tjingeling!


Agilitytävling

Idag åkte jag och hundarna till Mälarö BK. Det var dubblerad klass 2 tävling där, så Pippi skulle få två starter i ag2! :) Det var perfekt tid för mig. Skulle ju börja jobba på hundpensionatet idag på em. Hann klart i bra tid så jag var här i bra tid! Kanon!

Innan första loppet hoppade jag fram Pippi lite eftersom vi inte kört någon agility på riktigt sen Visby ;) Hon gjorde mig riiiiiktigt nervös genom att krypa under gång på gång! :| Uuuh! Paniiiik! Men det löste sig. Fick henne att hoppa och så gick vi av framhoppningen, in i buren en stund.

Väl på banan skötte hon sig superbra! :D Inget krypande under hinder, hoppade fint och sprang på bra. Gjorde även ett nollat lopp! :D Dessvärre var det igen för få pinnar för att det skulle räcka till oss. Synd! Vi kom på 6e plac och det var 4 pinnar som delades ut. Så det var nära. Fast rent tidsmässigt skillde det en del.



Medium och Small gick snabbt och dom byggde om snabbt så väntan blev inte olidlig inför lopp B :) Den här banan, liksom den föregående, kändes rolig! :) Pippi gjorde återigen ett fiiint lopp, förutom att hon stack av plan för att nosa på en väska som fanns där. Haha! Plus att hon missade balansens nedfart. Så 5 fel blev det här då, nästan tur annars hade vi hamnat preciiiis utanför pinne ;) Men hade hon varit nollad (utan att sticka till väskan) hade vi fått pinne. Men jag är nöjd ändå! :D



Jag frågade sen om Sting fick köra som efteråkare och det fick hon, vilket hon gjorde med bravur! Hon gjorde en fin nolla! :) Duktig tjej!



Förutom att få köra som efteråkare tränade jag lite lydnad med Sting. Hon var riktigt duktig. Fria följet gick bra! Glömde dock ställa klockan. Men tror vi höll på ca 2min iaf! :) Behövde bara säga till någon gång. Och då inte i början faktiskt! Sen en inkallning med ställande och läggande, fiin! :) Även metallapport och det var fiiin ingång där! Sa fot och gick fram något steg igen, men det börjar även funka när jag bara säger fot! :D Tränade även lite ingångar med träapport - inte tugga träning alltså! :) Gick kanoooon! Lite hjälp, men då inget tugg heller! Det artar sig!

Hundpensionatet ligger hemma hos Micke och Lotta så jag sover över här hos dom medan jag jobbar. Ska ta och sova snart, måste upp tidigt imorn för att rasta hundarna. Fyra av dom (militärhundar) hämtas tidigast klockan 8 och då ska dom vara rastade och ha käkat frukost. Det är 12 hundar här och bara sen klockan 14 idag har jag gått 19600 steg enligt min telefon! :O Det är ju stöööört mycket! Imorn ska jag sätta på stegräknaren på morgonen så jag får med alla rastrundor direkt från morgonen och se vad den landar på imorn... I och för sig är det 5 färre hundar imorn, militärhundarna åker ju hem, men är tillbaka på fredag, och en annan hund åker hem efter morgonrastningen.

Dags att sova alltså ;D Kroppen är trött efter allt idag. :)

Tjingeling!

Lydnadstävling & Agilitytävling

Orkade inte blogga igår kväll efter tävlingen. Kom hem kl 23 och skulle upp hyfsat tidigt för att åka och tävla igen. Så det får bli ett inlägg nu om båda tävlingarna. :)

Först lydnadstävlingen då. Pippi tävlade lydnadsklass 2. Efter att först ha varit på lydnadsläger lör-tis och sen kört lite träning ons+tor kändes hon trött mot slutet av programet. Dessutom är vi ju inte riiiktigt helt klara än, så jag får vara hyfsat nöjd ändå faktiskt :)

Platsliggning: 10p - första gången hon äntligen ligger på tävling! :D
Fritt följ: 8,5p - Hon trängde lite och sen tyckte domaren att jag tittar på henne då och då och det är då dk.. :S
Läggande: 7,5p - Tar något steg före ligg och kryper något gjorde hon visst.
Ink. m. ställ: 7p - Något segt ställande och även lite dåligt tempo, sen lägger jag ju till ett dk med handen, eftersom moment inte är klart riktigt än.
Rutan: 0p - När jag sa stanna kom hon tillbaka till mig, så hon hittade i alla fall rutan... men verkar vara svårt att få stopp på henne där ute.. Suck!
Apportering: 6,5p - Lågt tempo, och ut nosade hon faktiskt lite också. Sen var det en del tugg och snett sättande. ;)
Hoppet: 6p - Kraftigt dk vid återhopp. Haha! Hon satte sig precis bredvid hinderstödet i princip ;) Så jag testade att göra dk med armen (kroppen ;D) för att visa att hon skulle hoppa! Vilket hon också gjorde! :D Braa där!
Fjärr: 5p - Får upp henne i sitt EN gång (sista försöket) ;) Trött hund kanskee? Haha!
Helhet: 7p - Kommentaren "lite mycket lek mellan momenten". Hahaha! Vet inte riiiktigt om jag håller med där ;) Skulle kunna lekt ännu mera. Jag höll inte på mycket. Man ska väl få belöna hunden mellan momenten? Hmm..

Film från lydnadstävlingen:




Så till dagens agilitytävling. Jag och Sting åkte till Österåker BK för att köra två inoff lopp. Sista tävlingen innan U-SM för hennes del :) Vi har däremot inte tränat/tävlat någon agility sen Visby ;) Hehe. Men vi skulle ju ta tävlingen som träning, så det var ju bra! :)

Började först med en hoppklass, gick bra tycker jag :) Tyvärr fick hon en rivning på sista hindret. Som låg lite i en uppförslutning lite och hon måttade väl lite fel. Bra kämpat ändå! Hon var i alla fall gaaanska taggad innan! ;)



Sen var det egentligen en till hoppklass, men den hade jag inte anmält till och tur var väl det i den värme som var så hade vi nog inte orkat ;) Men agilityklassen körde vi. Tyvärr en disk redan vid 4e hindret då hon istället för att ta slalom klev lite på gungan. Synd :/ Men sen blev det disk på ett till ställe där hon flöt ut en del, ja jag visar väl egentligen ut så och var lite sen med mina kommandon. :) Men bra kämpat av henne ändå tycker jag!




Imorn ska Pippi och jag till Mälarö BK för att tävla två agilityklass 2 lopp. :) Det blir hennes sista tävling innan U-SM. Men hon och jag körde något litet kort träningspass under lydnadslägret ;D Smet ner på agilityplan och körde lite. Då gick hon bra! :) Så får se hur det går imorn.

Tjingeling!

Mera lydnadsträning

Har nyss varit på klubben för lydnadsträning igen. 6e dagen i rad! :)

Helena med Bamse var också där så vi kunde lägga en platsliggning tillsammans och jag fick hjälp att hålla koll om Pippi nosade (A-C hade tyvärr fått förhinder). Hon nosade inte en enda gång! Kanon! Dessvärre var hon lite ofokuserad första gången jag lämna henne så hon glömde bort vad hon gjorde. Men jag gick och sa till henne, la om och hon fick ligga i lite mer än 3min sen. Bra! Efter att vi tränat lite moment la vi en till platsliggning och då när 3min gått och jag skulle gå tillbaka satte hon sig precis innan jag syntes. Så jag sa bara ligg, gömde mig en kort stund och gick sen tillbaka.

Pippi fick förutom platsliggning köra lite andra moment.
Läggande u. gång - Snabba lägganden! Tränade även på att ligga kvar när jag kommer tillbaka, hon sätter sig gärna upp ;)
Inkallning m. ställ - Kastade bara bollen första gången utan kommando, andra gången handtecken + kommando, snabbt ställande! :) Braaa! Boll direkt. Körde även sista sträckan bara (ställde upp henne stående och gick iväg) för att få upp farten även där.
Fjärr - Bra skiften idag! Flyttade inte fram någonting! :)

Hade ju gärna kört rutan också, men det gick bra igår och jag vill ju inte köra för många moment per gång vi tränar. Så vi möter rutan imorn kväll på tävlingen och håller tummarna för att den går bra. Nu ska hon få vila till imorn kväll. Lugn dag imorgon så hon taggar till ordentligt!

Sting var också med och fick köra några moment.
Fritt följ - Den här gången hade jag ljudet påslaget på mobilen och timern funkade, 2min gick vi. Det tog längre tid innan hon gick ur första gången! :D Fick säga till henne två ggr totalt tror jag. Hon gick annars mycket fint! :)
Metallapport - Oooooj vilka fina ingångar hon fick till! Första gången tog jag ett steg fram och sa fot, men jag såg på henne att hon redan tänkt göra en ingång! :D Andra gången sa jag bara fot och stog stilla, ändå gjorde hon en suveräään ingång!
Trä apport - Tränade på att inte tugga, och idag gick det braaa, inget tugg i ingången! Kastade bara apporten 1-1,5m bort och hjälpte henne vid ingången. Men kunde minska ner hjälpen något sen. Jättekul att det börjar ge med sig!

Nöjd med mina tjejor idag. :) Det går verkligen framåt! Med fortsatt träning hoppas jag att Sting och jag kan komma ut på lydnadstävling någon gång i september/oktober, och då inte bara testa var vi står utan faktiskt känna oss hyffsat redo också! Sen att allt kanske inte funkar på tävling det är en annan femma, men vi ska känna oss mer redo än vi gjort när vi tävlat tidigare i år! :)

Tjingeling!


Lydnadsträning

Idag åkte jag och Sophie till klubben för lite lydnadsträning. Jag var noga att jag INTE skulle köra för många moment med hundarna. Vilket jag faktiskt höll bra på tycker jag. :) Passade på att ta med videokameran för att få lite träning filmat! :D

När vi kom dit var det två tjejor där med rottisar på den planen där jag ville lägga platsliggning (det är där Pippi legat och nosat mest dom här dagarna). Men den ena ville gärna lägga en platsliggning med mig och den andra kunde agera tävlingsledare - kanon! Fick lägga med en för Pippi okänd hund och fick en som kunde stå och kolla om hon nosade. Hon hade bra fokus på mig innan jag skulle lägga ner - vilket gjorde att hon la sig på rätt sida! :) Hon har en tendens till att lägga sig lite tokigt och då ska hon alltid lägga om sig efter, vilket är onödigt. Hon gjorde även en liten tendens till att nosa när jag tog ett halvt steg framåt för att lämna. Sa då åt henne direkt, och sen var det inget mer nos på heeeela platsliggningen (3min)! Kanon!

Sen körde jag rutan, apportering, inkallning och hopp. (Inget från den här omgången blev tyvärr filmat då vi inte tänkte på det då ;D hahah! Men nästa omgång filmades vi.)
Rutan - Seg på stoppen så hon hamnade utanför. Men fick till bra stopp sen. :)

Apportering
- Satt kvar fint och full fart ut och full fart in! Hejade på henne in till mig, och fick även full fart in! Helt okej ingång, något seg bara.

Inkallning
- Helt okej stopp :) Men kan såklart förbättras lite till. :)

Hoppet
- Sa nu mitt "nya" ord, framåt, och hon hoppade och fortsatte framåt! Satte sig sen på mitt första kommando och fick där sin belöning! :D Wiie!


Sen fick hon vila lite medan Sting körde fritt följ, rutan och vittring.
Fritt följ - Satte min mobil på timer på 2min, tänkte att jag börjar med 2min. :) Gick bra första sträckan fram tills vi svänge, då blev det lite strul och vi började om. Sen gick och gick vi... Långa 2min tänkte jag, men fortsatte gå. Haha! Avslutade sen och kollade klockan. Då verkade som om den hade ringt fast jag inte hört :S Märkligt, men kom sen på att ljudet var av. Haha! Så klockade på videon istället och fick då fram att vi körde ca 3 ½min inkl det lilla strulet i början. Duuuktig tjej som bara tappade position (men kom tillbaka i fokus snabbt!) bara några ggr! Vilken miss! Haha!

Rutan
- Gjorde först ett vanligt skick. Hon stannade bra och la sig direkt. Jag gick min trekant och kallade in, ooooj vilket fart hon hade in till mig! :D Kanon! Sen jobbade vi på omdirigering och alla gick bra! Testade en gång utan target då blev det lite tokigt iofs, men gjorde en omdirigering på omdirigeringen ;D och då hamnade hon mera rätt! Duktig!

Vittringen
- Sophie kastade iväg locket till hinken som jag har vittringspinnarna i, Sting blev väldigt intresserad, och på mitt kommando (trots att jag fått henne att koncentrera sig på pinnarna) så stack hon till locket först. Men tog sig fram till pinnarna sen på lite extra kommando ;) Hittade snabbt rätt pinne och då fick hon belöning! Gjorde om en gång och där var det rakt ut på pinnarna och tog rätt pinne när hon nosade vid den! :D Gick inte vidare efter att ha nosat på rätt pinne, sååå duktig! <3


Sen körde jag Pippi igen med rutan och apportering. Nu blev det filmat! :)
Rutan - Fiint ut, dk första skicket på stanna. Andra gången bara lite seg men bara ett kommando! :)

Apportering - Vilken fart ut OCH IN! :D Första gången lite slarvig ingång, andra gången liiiiite tjuvstart men satt ändå bra och väntade men en bättre ingång. Duuktig!

Avslutade med en 3min 20sekunder dold platsliggning med Pippi ensam. Inte en endaste nosning! :D Kanooooon!

Nu lite filmer från träningen.

Pippi rutan




Pippi apportering 




Sting fritt följ




Sting rutan




Sting vittringen



:) Imorn kväll åker jag och kör en till kort träning. Då får jag A-C som hjälp vid Pippis platsliggning så hon kan hålla koll ifall hon nosar.

Tjingeling!

Kvällsträning

Haha! Man har ju nästan blivit träningsnarkoman efter dom här lägerdagarna ;) Men ska försöka hålla i det så vi kommer framåt också! Så det blir ett tredje blogginlägg nu för idag. Så kan det bli ;D

Tog ut Pippi först och körde lite apportering (trä). Ingen tjuvstart och kanooonfart både ut och in! :D Wooow! Även fin ingång! Jippiii! Gjorde även en inkallning med bra stopp. Sedan en fjärr, 5m ifrån stog jag och la ner henne och körde sen sitt-ligg-sitt-belöning med boll! Det är ju sitt hon har svårast för, ligg brukar gå bra, så belönar sitt oftast. Gick bra! Gick även lite fotgående med svängar och belöning direkt. Hon hade full fokus på mig och sprang inte iväg för att kolla något (tränade på tomten!)

Sen tog jag ut Sting. Fokus på tugget på apporten och vittringspinnen. Körde även metallen några ggr. Bra fart ut till metallen och snabb trav in. Fick till fina ingångar på alla tre ggr jag gjorde! :D Kanooon! Även anti-tugg-träningen på träapporten och vittringspinnen gick bra.

Toppenträning alltså nu ikväll! :D Duktiga vovvar.

Nu är det ingen mer träning idag, ska försöka hålla mig. Haha! Imorn ska jag till klubben tillsammans med Sophie som skulle följa med och hjälpa mig - snällt! :) Tänkte utnyttja henne till lite störning och även hålla koll på Pippi under platsliggning och lite annat sånt :)

Snart mat, tjingeling!

Summering moment för moment

Det här är väl mest för mig själv, men ni som vill får ju självklart läsa och får stå ut med ännu en roman om lydnadsträning. Hahah! För jag tänkte summera för varje moment vad det är vi ska träna på och så. :) Kan bli någon upprepning sen tidigare. Men vill verkligen ha allt samlat!

STING
Sitt i grupp
- Träna på uthålligheten. Eftersom vi inte tränat på ett tag får vi backa i träningen för att få tillbaka uthålligheten. Målet är minst 3min!

Platsliggning - Det ska dammas av då vi inte kört en ordentlig på länge. Har ju lagt henne för Pippis skull. Men ingen som är till för Sting liksom, där det blivit rätt mot henne. :) Målet är minst 5min!

Fritt följ - Uthållighetsträning! Börjar hon gå ur postionen ska jag säga åt henne och göra om, inte tolerera något avbrott! Men även känna av just den situationen det blir om det är någon gång hon kan behöva peppning istället. Börja med att ställa timern på 2min och köra fritt följ tills den piper! Har hon gått bra ökar jag med 1min vid nästa träningstillfälle. När ett träningstillfälle gått bra (= hon har inte fått mer än en tillsägelse under fria följet) så fortsätter jag att öka med 1min vid träningstillfället efter. Det här måste även ske kontinuerligt såklart, jag kan inte låta det gå alltför lång tid mellan tillfällena, helst göra det varje dag. Målet är att komma upp i 10min.

Sättande u. gång - Här behövs snabbare sättanden, så här få det bli belöning så fort hon satt sig och på så sätt få ett snabbare och snabbare sättanden :)

Ställande/läggande u. gång - Inte glömma bort dom, för kommer vi upp till eliten någon gång återkommer dessa. ;)

Ink. m. ställ o lägg - Fortsätta så som jag gjort, hon har en bra inkallning. Men varva med några raka så man får upp tempot lite.

Rutan - Fortsätta med target i rutan på träning, finns ingen anledning att plocka bort den. Hon ska ha drag till rutan. Gör hon bra ställanden/lägganden så belönar jag utan att gå trekanten! Men även träna inkallningen (lägga henne i rutan och sen gå min trekant och kalla in), och kanske kasta boll rakt fram så man får upp farten på inkallningen. Även träna omdirigering som jag sen kan ha nytta av på tävling om hon hamnar fel.

Hopp apport - Om jag kastar för långt på träning ska jag inte kommendera henne utan gå ut och hämta den själv. Så det inte blir det här med tugg för att jag kastade fel, nu när jag faktiskt kommit fram till hur långt jag ska kasta för att minska tugget. Vid sidan om fortsätta träna att inte tugga samt slipa på ingångarna.

Metallapport - Träna på ingångarna.

Vittringen - Fortsätta berömma när hon tagit rätt pinne för att hon ska bli säker där ute och få ett drag in till mig direkt när hon hittat rätt pinne. För hon ska ju inte nosa över rätt pinne och sen nosa igenom resten och sen gå tillbaka till rätt pinne, utan när hon nosat på rätt pinne ska hon ta den utan att fundera på om det kan finnas en till! :) När hon börjar kännas riktigt stabil där ska jag testa att berömma halvvägs till mig. Vid sidan om detta träna på att inte tugga och få till ingång.

Fjärrdirigering - Jag har bestämt mig för att inte finslipa så jättemycket på fjärren, då den inte är så hemsk som den var förut. Såklart om den börjar bli katastrofal får jag ta tag i det, men just nu lägger jag inte ner tid på tekniken. Utan kommer träna den för att hon ska lyssna på kommandona, och även göra fler än dom sex skiftena som ska göras, för att få till uthålligheten även där :)

- - - - - - - - - - - - -

PIPPI
Sitt i grupp
- Börja träna in det redan nu och förlänga tiden och uthålligheten. Målet är samma som Sting, att komma upp i minst 3min så småning om.

Platsliggning - Försöka ha någon med mig när jag lägger platsliggning så den personen kan säga till henne när hon nosar. Målet annars är att komma upp i minst 5min som Sting. Fast det har hon i och för sig klarat. Men att man varje gång kan lägga 5min platsliggningar.

Fritt följ - Hon går jättefint! Börja träna på stegförflyttningat och vändningar lite mera och träna bort dom snea sättandena. Ibland kan vi även nästan krocka i vänster om, så lägga in "dubbel till vänster" ibland (dvs, helt om fast man svänger åt vänster). Hon tappar även någon gång i helt om, så även göra helt om och belöna det så hon hänger med.

Läggande u. gång - Få henne att inte gå med något steg utan lägga sig ner direkt på mitt kommando. Snabba belöningar med bollen.

Sättande/ställande u. gång - Inte glömma dessa! Sättandet kommer ju i nästa klass, medan ställandet återkommer i elitklassen. Men det gör ju ingenting att hålla ställandet vid liv så det inte glöms bort om vi nu någon gång kommer till eliten. :)

Ink. m. ställ - Fortsätta kasta bollen och få till bra stopp, sen banta bort det mer och mer för att till slut ha muntligt kommando så småning om. Handtecknet ska komma underifrån! ;) Annars missar hon.

Rutan - Target kvar i rutan, av samma anledning som Sting. :) Träna på att få till bättre stopp, snabba belöningar (boll), så hon hajar :) Även börja inlärningen till 3an med att lägga ner henne i rutan och kalla in någon gång. Men inte för ofta så hon lägger sig ner när vi tävlar 2an. Även träna omdirigering med henne, för det kan ju behövas för att rädda momentet ibland på tävling.

Apport - Vänta två andetag innan jag kommenderar henne, antingen från det att TL sagt "kommendera" eller efter att den landat (kanske då vänta något till). För att få bort tjuvstarten. Någon gång ibland kan jag göra helt om fot för att få henne att lyssna. Det där med två stycken "kommendera" från TL innan jag får skicka henne funkade inte riktigt på henne, då blev hon osäker istället. Träna bort tugget, få upp lite mera fart (hon kan galoppera om hon vill!) samt träna bort dom snea sättandena.

Hopp ö. hinder - Ska byta från kommandot "hoppa" till "framåt". För när jag säger hoppa betyder det i agilityn hoppa och vänd tillbaka, framåt betyder däremot att hon ska springa framåt tills jag säger något annat. Framåt var mycket bättre då hon kom längre bort. Så fokuset i träningen är då på att få henne att sätta sig på 1a kommandot så vi slipper dubbelkommando, men innan hon har förstått så blir det dubbelkommando såklart.

Fjärren - Fortsätta träna på att inte hoppa framåt och att länga avståndet. Även börja lägga in lite stå emellanåt.

- - - - - - - - - - - - -

Övrigt runt omkring lydnadsträningen (gäller för båda)
# Störningsträning i form av andra kommandon som ropas ut av någon annan och applåder, pipbollar m.m.
# Inte acceptera några dubbelkommandon. Lyssnar dom inte så börjar vi om.
# Inte heller acceptera att dom blir olydiga. Inget nosande, kliande etc! För även det är olydnad och vi tappar fokus på det vi gör. Dom kan fortsätta jobba ändå.

Det är verkligen en hel del nytt att tänka på! Jag är jätteträningssugen! Kommer troligtvis ta ett enklare pass nu ikväll redan ;) Haha!

Lydnadsläger dag 4

Idag var det en kortare dag eftersom det var sista dagen. Men vi började en timme tidigare. Började som vanligt med sitt i grupp och platsliggning. Tog Sting på sitt i grupp, gick sådär. Men vi har inte tränat på länge. Hon la sig ner någon gång. Platsliggningen gick kanon med Pippi. 5min körde vi! Låg där och jag har för mig att hon inte nosade något alls.

Så först körde jag fritt följ med Sting. Då gick vi ett låååångt program för att se hur länge hon orkade. Hon gick jättebra i början och så länge som ett normalt fritt följ går, men efter en stund så började hon sväva ut mer och mer. Så hon blev trött, och hittade på annat då. Så träningen nu blir att börja sätta timer på 2min och för varje bra träning öka med en minut och på så sätt få upp hennes ork i fria följet. Målet är att hon ska klara av att gå i 10min!

Efter det var det dax för kommenderingen på hela den klassen man tävlar i, jag fick köra med båda. Tog Pippi först.
Fritt följ - Hon går jättefint verkligen! Tappade lite i en helt om bara.
Läggande - Går med något steg men bra läggande.
Inkallning m ställande - Kör ju med dk med armen fortfarande då det inte är klart än, men då får jag okej stopp :) Något segt tempo in och snett sitt.
Rutan - Fick dra i med flera "stanna", för hon lyssnade inte så bra. Smög vidare liksom. Hon hamnade utanför en gång och då testade jag att säga "rutan" igen och hon omdirigera sig BRA! Trots att hon aldrig tränat på det :D Så blir mer träning på det för henne också.
Apportering - Satt kvar! Jättebra fart ut, tog apportern direkt! Men så trampar hon på en sån där låg kon och vänder sig om samtidigt som hon fortsätter framåt och kollar vad det var. Så det blev ju temposänkning till trav istället. Synd, snett sitt också.
Hoppet - Hamnar snett båda gångerna... Suck! Men efter att alla var klara så gick vi igenom protokollen och då kom jag sen på att jag ska testa säga "framåt" istället för "hoppa". Om man tänker till agilityn så blir det ju att hoppa är ju hoppa hindret och kom sen tillbaka. Framåt betyder att spring framåt (kör det ju även ibland utan hinder). Så framåt borde funka! Testade sen efter att vi ätit, och det gick BRA! Så ska byta till det. För hon sprang verkligen rakt ut då. Däremot blir det DK på sitt, men det gör inget i dagsläget. För då får vi betyg i alla fall! :)
Fjärr - Sent sista ligg och nosar lite. Är nöjd att hon gjorde alla skiftena så fint som hon gjorde eftersom jag sen i måndags tränat det här mycket och hon har hoppat fram eller inte gjort något alls... Haha! Kanon!

Hon höll ihop, och det enda moment vi nollade var ju hoppet, som jag sen kom fram till ett nytt knep på :) Överlag är det mer träning på snea sättanden hon behöver ;) Är nöjd med henne!

Efter en liten stund var det Stings tur.
Fritt följ - Tappar lite i helt om och långsam marsch och hade snett sitt i bakåt marsch. Men hon gick ändå BRA med tanke på hur mycket fritt följ hon gjort dom här dagarna :)
Sättande - Missade på första försöket, andra gjorde hon men det önskas lite snabbare.
Inkallning m. ställ o lägg - Fick säga ligg två ggr vid nedläggandet, annars såg det fint ut, bara lite mer tempo :)
Rutan - Fick göra dk på läggandet, men bra ut annars, lite bättre tempo på inkallningen behövs.
Hopp apport - Blev ett dumt kast av mig. Kom något för långt ut, så hon hann börja tugga ordentligt innan hindret. Vilket även gör då att hon kommer på det efter hindret. Så tugg och dålig ingång nu.
Metallapport - Det låter något från stenkrossen så hon blir okoncentrerad och utförandet blir lidande dessvärre :(
Vittringen - Tugget är ju kvar, men det har vi inte hunnit träna så mycket ;) Däremot har träningen gett resultat ute vid pinnarna, hon är säkrare där! :)
Fjärrdirigering - DK på stå, och hon försöker ändå trots det där med metallen! Duktig tjej! Hon flyttade heller inte speciellt mycket och det gör att jag tänker nog inte peta i momentet just nu. Det får vara sådär så länge. :)

Hon var riktigt trött! Men vi är på god väg ändå känns det som, vi har fått en hel del tips på finslipet och annat som vi ska ta tag i! Så ska vi nog klara det här :)

La en till platsliggning med Pippi och två andra hundar på den planen vi ska tävla på. För att när vi lagt där har hon nosat mera, så fick med mig A-C som sa åt henne när hon nosade. :) Bra resultat, så ska försöka ta mig tid att åka ut imorn och få med mig någon som hjälp. På torsdag kommer A-C vara där på kvällen så då har jag hjälp där.

Det har verkligen varit kanon med ett läger! Har fått så mycket tips! :D Träningssugen fast man tränat hund hur många timmar som helst dom här fyra dagarna! Ska försöka gå på nästa års läger också!

Tjingeling!

Lydnadsläger dag 3

Återigen började dagen med sitt i grupp och platsliggning, och återigen tog jag med Pippi till det ;) 4min dold och störningen då TL går runt hundarna (som det görs i eliten) blev det för henne idag och hon nosade lite en gång, då gick A-C bara fram lite och hon sluta. KANON! :D Låg annars klockrent! Duktig tjej!

Nästa moment var rutan, och eftersom Sting fick köra igår så var det Pippis tur idag. Jättefint första skick och bra stopp! Sen tränade vi lite mera, och tänkte testa att lägga henne ner, det fixade hon inte riktigt bra från 10-15m men jag gick närmare och la henne ner. Sen fick jag träna skicka henne och få till bra stopp istället då hon började sega lite ibland. Så mängträning på rutan behövs! Träna även lite mer efteråt och då var hon också lite seg, hittade ställen att nosa på osv. INTE okej ;) Fick till ett fint igen efter lite tillsägelser, så avbröt vi där :)

Sting fick träna lite omdirigering i rutan, gick kanon!

Sen var det vittringen och då var det Stings tur. :) Innan vi började gick jag in på planen, fick pinnen och ställde sen upp för ett litet fritt följ. Haha! Vilken chock jag (och Sting) får när Malin stör oss med att ropa ut något högt, haha! Vi fick börja om, och då gick det bättre, fast dom störde lite. Haha! Sen gick vi över till vittringen. Körde vidare på det där med att berömma när hon tar i rätt pinne. Har verkligen stärkt henne, guuh så glad jag blev när hon sista gången tog 2-3 galoppsprång tillbaka mot mig direkt från det att hon tagit rätt pinne! :D Nästa steg är att testa berömma när hon kommit ungefär halvvägs och se om det räcker, eller om jag måste fortsätta med belöna vid pinnarna för att få henne säkrare där :)

Efter det var det fritt följ. Sting igen ;) Jag körde en gång innan tillsammans med Jessica som tävlingsledare, för att träna på att gå in på planen efter snack under lunchen om HUR jag ska göra. Om jag ska koppla loss utanför planen så det är klart, hur jag ska göra när jag får vittringspinnen och sådant som är viktigt att vi får till en bra rutin på. Då bestämde jag mig för att testa att koppla loss Sting utanför planen för att kunna ta eventuella duster utanför ;) och när vi ska få vittringspinnen lägger jag ner henne, för att sen samla upp henne innan fria följet. Gick kalas då. Så upp till bevis nu med A-C som tävlingsledare :)

Gjorde då som innan, av med kopplet innan, la ner henne när jag fick pinnen och ställde upp för fria följet. Kände att hon hade fokus mot mig! Började gå, första svängen avklarad utan att hon gick ur! Wooow! Vi fortsatte och gick ett helt lydnadsklass 3 fritt följ utan att jag behöve säga till henne en endaste gån! :D Jippiii! Fy tusan så bra hon gick! <3

Direkt efter körde vi ett sättande under gång - BRA! Sen en hopp apport. Första gången slog hon i, men inte speciellt mycket tugg. Gjorde om (iom islaget), och även nu inte supermycket tugg! Hjälpte henne lite i ingången, så nöjd där! Direkt efter det tog vi ett rutanskick. Hon hörde något i skogen från grustäkten, så fick säga rutan två ggr. Stannade henne lite fel, så testade en omdirigering och ooooj så fint hon tog den! :D :D Sprang dit och belöna! Ooooh så glad jag blev att träningen redan gett resultat! Tilläggas bör att vi inte hade target här! :)

Efter rutan körde vi en inkallning med bra resultat! Efter det ett rutanskick igen, kunde gjort en omdirigering, för hon hamna lite utanför. Men gjorde inte det av någon anledning :S Aja, gick min trekant då dom andra delarna var bra :) Kallade även in och det gick bra! Sen gick vi ett kortare klass 3 fritt följ och fullt fokus! Behövde inte säga till!

Guuuh så bra hon gick! KANON!

Sista momentet för dagen var egentligen inkallning. Men eftersom Sting redan gjort en fin inkallning och Pippi redan gjort det dagen innan valde jag apportering med Pippi. För det hade hon inte gjort. Hon har ju tendens till tjuvstart, vilket hon också gör då och då! Så perfekt att få hjälp med det. Tjuvade någon gång, men fick alltid tillbaka henne! Vi testade med att A-C sa två "kommendera" och att jag sa apport efter andra gången då. Hon blev lite osäker ut när det blev lång väntan tills hon fick sticka iväg och började nosa. INTE okej, och det fick hon veta. Avbröt henne och la ner henne, gick själv och hämtade apporten och gjorde om. Hon nosade några ggr till och vi gjorde samma grej. Men så tänkte hon till och tänkte börja nosa men kom på sig själv och tog apporten istället! :D Sista gången var det full fart in och i princip inget tugg alls in och galopp nästan hela vägen! :D

Det blev sämre fart ett tag, hon visste inte vad vi ville. Men när hon fick klara besked så kom ju farten tillbaka! Mycket bra! Det man gör är ju att man gör om men byter plats/håll. Vilket man absolut inte ska göra! Man ska möta det svåra istället och ta sig över det för att sen kunna bli ännu bättre!

Under dagen la jag en till platsliggning, 3min dold för Pippi, hon nosade lite, försökte säga åt henne lite försiktigt utan att hon visste alltför mycket att det var jag ;) Låg kvar i alla fall! Sen när all träning var slut så la vi alla en platsliggning på bara 2min och jag var dold, då nosade hon ingenting! :)

Guh så mycket jag lärt mig hittills på det här lägret och vad jag är träningssugen på lydnad! Vill fixa till allt NU! För nu känns det inte alls så hopplöst längre som det har gjort! Härlig känsla!

Något som inte handlar om lydnad, med vi hittade mätstickan under dagen (Jessica ville mäta Triss), så passade på att mäta mina två. Pippi var 61,5cm och Sting var så lite som 58cm! Jag trodde i alla fall att hon var ca 60cm iaf! Men då är det ju inte så konstigt att man faktiskt tycker Pippi känns större, hon är ju hela 3,5cm högre! Haha, lilla plutt-Sting! <3

Nu är det nattinatti, lägrets sista dag imorn och vi drar igång en timme tidigare. Alltså inte bra att jag går och lägger mig senare. Haha!

Tjingeling!


Lydnadsläger dag 2

En aningens seg imorse. Men det tog sig fram på dagen ;) Men nu är man lika trött som igår. Så blir blogga först och sen göra något annat om jag ska. Haha!

Vi började med sitt i grupp och platsliggning idag med. Tog Pippi även idag, då fokus just nu ligger på henne ju på just det. :) Stog dold 3min och 30 sekunder, alltså även när A-C gick mellan hundarna och hon låg så fint så! Gick tillbaka och belöna och var kvar resten av tiden hos henne. Men när dom andra skulle återgå till hundarna gick jag ifrån henne en bit för att få med det där att alla går tillbaka :) Hon var riktigt duktig!

Medan jag väntade på min tur till första momentet så körde jag metallapporten med Sting och tränade ingången. Det gick bra! :) Sen gjorde jag inkallning och den var helt okej enligt mig :)

Första momentet var inkallning och då tog jag Pippi. Har ju inte tränat jättemycket direkt så det var inget superställande direkt trots mitt dk med armen ;) Kom sen på att jag tog ju armen uppåt istället för att den kom underifrån. Tränade på där och fick till fina ställanden!

Efter det var det vittringen och då var det Stings tur. Gjorde en tävlingsmässig för att A-C skulle se hur det ser ut. Hon letar jättebra, men hon visade lite tvekan vid rätt pinne. Så där blir det träning på att när hon tagit upp rätt pinne så ska jag berömma henne. För egentligen ska hon inte gå vidare fast hon nosat på rätt pinne. Utan så fort hon hittat rätt pinne ska hon ta den och inte nosa vidare (som det ibland blir). Det gav resultat såg jag när jag sen tränade det lite senare! Man såg på henne att "YES, det är rätt pinne, då tar jag den och så blir matte glad" och nosade inte alls vidare! :) Ang hennes återgång från pinnarna får jag träna separat med håll fast-övningar (t ex godis som stör henne så hon glömmer tugget, så som jag gör).

Mellan momentet här körde jag rutan med Pippi. Glömde först target-plattan. Men skickade på ändå för att se hennes reaktion. Hon letade lite och var svår att få till ett stopp på. Men det gick efter andra gången! :) Men var nog lite dum och gjorde för många skick. Det blev sämre och sämre, hämtade target'en för att få till några bra skick innan vi avslutade och då gick det bra! :)

Nästa moment var rutan, och då tog jag Sting för att testa för det första om hon hittar rutan och sen så att hon ligger kvar trots kommendering. Hon hittade rutan direkt! Men ville inte riktigt stanna så blev försök till omdirigering. Som gick sådär. Men jag skulle lägga ner henne och gå min trekant. Hon låg kvar, ingen inkallning :) Duktig! Sen så fick jag tips om att träna omdirigering i rutan. För hamnar hon fel är det ju jättebra om man kan dirigera om henne! Så vi la ut hennes target i rutan. Så ställde jag henne strax utanför rutan och kommenderade rutan. Vilket då gör att hon går till target! :D Så tränade lite på det från olika håll och det gick jättebra!

Sista momentet för dagen var fritt följ. Tog Pippi på det idag för att se hur hennes var. Det var jättefint! Följsam och bra. Dock lite krockrisk i vänster om och några snea sättanden (även i vändningar och stegförflyttningar som vi också testade). Krockrisken vid vänster om tränade vi att göra helt om till vänster så hon verkligen fick jobba. Det gick mycket bättre då! Så det ska vi lägga in i träningen. Vid snea sättanden så gäller det att vara på henne innan hon hinner sätta sig om det är på väg att bli snett. Vid backandet i stegförflyttningarna svänger hon ut rumpan jättemycket. Det tränade vi på också och fick till några riktigt fina! :) Men jag har inte tränat det speciellt mycket, nästan inget alls faktiskt! Så vi tog det från scratch.

Någon gång under em la jag en platsliggning med Pippi och tre andra. Hon gick upp efter ca 20sekunder. Gick och la om och då låg hon sen i 3min. :) Som avslutning på dagen la vi även en platsliggning några stycken, då fick Pippi ligga 4min (ingen störning)! :) Hon nosade lite och klia sig lite på frambenet, men hon var kvar på platsen och det var ju toppen! :D

Innan jag och Sting började med momenten vittring och rutan gick vi in på plan för att gå en liten bit fritt följ. Båda ggr blev det ett litet försök till att flyta ut, så sa till henne direkt när det var så litet så det inte blir stort, och andra gången (båda tillfällena) så gick hon jättefint! :D Så den här träningen ska vi fortsätta med.

Imorn är det samma moment som idag men annan ordning, det blir bra för mig med två hundar för då får båda göra samma moment. :) Men på vittringen imorn ska jag kanske göra något annat moment, får se vad och med vilken hund imorn. För vittringen kan jag träna vidare på själv nu tror jag :)

Slut för idag...
Tjingeling!


Lydnadsläger dag 1

Dag 1 på lägret är avslutat och jag är helt slut. Ska försöka få ihop ett blogginlägg nu med min trötta hjärna... längtar bara efter sängen! Upplägget är bra. Vi kör fyra moment per dag (vissa återkommer fler dagar) utifrån elitens moment. Men man gör det momentet som det är i sin klass. Dvs apportering, Pippi kör 2ans och Stings kör båda 3ans apporteringar. :) Sen har vi ett schema man går efter så man har 10-15min tillsammans med A-C för det moment man är på just då. Resten av tiden kan man antingen titta på dom andra eller träna vidare själv på något. Man kan ju också välja att byte ut ett moment till ett annat om man känner att det är bra som det är och vill jobba med något annat istället.

Eftersom jag har två hundar får dom turas om med momenten. Först hade vi sitt i grupp och platsliggning, den fick Pippi ta då jag känner att hon behöver det mest ju nu inför tävlingen (Sting ska ju inte tävla lydnad än på ett tag). Sittande i grupp har vi aldrig tränat faktiskt. Jag gick kanske 10m och väntade 30sek kanske(?) gick tillbaka, belöna, gick ifrån osv. Den var 2min så jag gick tillbaka några ggr. En gång hann hon lägga sig och en annan gång kliade hon sig. Annars bra för att vara första gången!

På platsliggningen gick jag och gömde mig dom 2 första minuterna, sen tillbaka och belöna lugnt och lägga om. Dom sista 2min stog jag synlig 20m ifrån då det skulle vara störning (TL går runt hundarna) eftersom vi körde som elitmomentet, så tänkte jag att hon inte skulle behöva ha mig gömd då. Hon låg så fint kvar då! :D Duuktig tjej!

Nästa moment var fritt följ, då fick Sting köra. Då jag verkligen kände att jag ville ha hjälp med hennes fria följ. Hon tappar så otrooooligt mycket i början, flyter ut och struntar i mig. Så först gick vi ett tävlingsmässigt fritt följ, och som vanligt går hon dåligt första halvan men resten så skärper hon till sig och går kalasfint! <3 Så fokus alltså på första delen. Då gjorde vi som så att jag gick framåt marsch 8-10m och då börjar hon flyta ut, jag ryter till och säger att nehe du, det där tollererar jag inte! Tillbaka till startpunkten och börjar om. Gör hon om det, ryt till, men gick hon bra då massa belöning! Det gav resultat! :D Duktig hund! Men man kan inte köra för många rep. för ju fler ggr man gör det ju förra misstag blir det. Man måste komma åt henne direkt från början. ;)

Nästa moment var läggande/ställande/sättande u. gång, då var det Pippis tur. Vi skulle köra som så att vi la/ställde/satte hundarna, gick 5m och runda en kon och gick tillbaka på fel sida om hunden och runda 2m bakom och sen tillbaka på hundens högra sida (som nya momenten i eliten - Zäta), Pippi var kanonduktig! Bra stopp och vred sig inte när jag gick bakom! Sättande har vi inte gjort så mycket, men en halvhalt och hon gjorde det bra!

Jag gjorde det på Sting på en annan plan så hon också fick testa momentet. Hon hade glömt vad stanna var, hon satte sig gång på gång... Men till slut fick vi till ett ställande och återgångarna på alla gick bra!

Nästa moment var apportering, Stings tur igen. Hon har ju tugg på träapporten och snett sitt. Så vi fick tips på hur vi kan traggla det :) Bra! Ska testas mera under dagarna som kommer. Metallen har hon ju också snett sitt, också här ett bra tips som hjälpte, så det ska vi också testa! :)

Sista momentet för dagen var fjärrdirigering, tog återigen Sting då jag behöver hjälp! Pippi får jag klara av själv ;D haha! Inte så komplicerat än för henne. Gjorde först en tävlingsmässig så A-C såg hur det såg ut. Helt otroligt så flyttade hon sig bara i sidled! Wow! Men hon behöver förbättra sin teknik såklart. Så lite tips där hur jag ska träna, och jag får försöka hålla i med träningen, det är ju ett nöta-moment. Så lätt att ge upp när det tar tid.

Gjorde även en till platsliggning med Pippi under dagen tillsammans med en annan hund. 2min dold och hon låg så fint! :) Duktig! <3

God mat och bra träning under första dagen! Nu måste jag sova om jag ska orka med dom andra dagarna också! Hundarna somnade direkt efter att dom fått sin mat. Dom verkar också vara helt slut!

Tjingeling!

Lydnadsträning

Blir ett hyffsat snabbt blogginlägg nu innan jag ska vidare till Camilla för att jobba några timmar :) Åkte till klubben för att köra lite lydnadsträning med hundarna.

Pippi skällde så mycket när jag skulle sätta upp rutan (gick och sa till henne fleeera ggr!) så idag började jag med Sting ;) Mohaha! Jag hade glömt min mobil hemma så det blev lite snabbträning bara och några moment var.

Fritt följ - Jättefiiint! Något snett sättande i vänster om. Men bra fokus och rättade sig fort!
Sättande u gång - Bra :)
Rutan - Kanonfint första skick och hon stannade samt la sig på mina kommandon utan dk och utan större tidsfördröjning! :D
Hopp apport - BRA! Inget tugg, berömde när hon tog den och när hon landat böjde jag mig framåt lite med godis i handen, för att belöna, men hon ville sätta sig fot! :) Fiiin ingång fick hon till där och godis direkt innan hon började tugga (vilket hon brukar göra vid ingången). Så nöjd!
Metallapport - Duktig, fin fotingång också! :D

Sen nöjde jag mig med henne där då hon höll bra fokus igenom momenten och utförde dom bra! :) Mycket belöningar för att få upp motivationen. :)

Pippis tur, hon låg ganska tyst när jag tränade Sting. Något skall kom vid metallapporten, men annars var hon nog tyst! Bra där liksom ;)

Fritt följ - BRA igen! :D Inga trängningar vid vänster om som när vi tränade i lördags! *tumme upp* Dessutom bra attityd - alert!
Läggande - Bra :)
Ink m ställande - Jag tänkte att jag kunde ha hindret som stoppunkt. Så jag hade "inkallningslinjen" två meter bredvid hindret. Kallar in och hon kommer inte i full sprätt men ändå i galopp, som jag ändå vill ha det, eftersom hon annars inte hinner stanna ;D hahahha! Farten får komma sen när hon blir säkrare på stoppkommando. Hon drar sig mot hindret, så lite innan än vad jag tänkt mig ropar jag stanna (inga handtecken för att testa) och hon gör ett fint stopp! :) Duuktig!
Rutan - KANONFINT skick till rutan vid försök nr1, boll som belöning efter att hon stannat. Skickar från ett annat håll vid andra skicket och även nu kanonfint ut till rutan. Stannar på mitt kommando och nu väljer jag att gå till henne (tyst) och belönar inne i rutan, hon stog stilla heeeela tiden, inte ens ett ministeg framåt! :D Åh vad hon var duktig idag!
Apport - Satt kvar tills kommando kom och full galopp ut! Även galopp större delen av vägen in, fin ingång, dock satte hon sig lite långt bak. Men riktigt bra annars!
Hoppet - Något segt kanske, men hon gjorde det jag bad om ändå. :)
Fjärr - Gjorde bara några skiften med fokus på tempot och jag var nära. Duktig! :)

Eftersom jag inte hade någon klocka med mig så gjorde jag bara en kort dold platsliggning (la båda hundarna). Det blev lite hastigt avlämnande och inte som jag tänkt mig, efter en liten stund reste sig Pippi. Gick tillbaka och la om och väntade kanske 20 sekunder bara så hon fick lyckas innan vi åkte hem. :)

Mer träning på platsliggning, för efter idag är det bara det som känns hopplöst till tävlingen! Fjärren är väl inte kanon, men vi kan säkert plocka någon poäng där om vi tränar lite mer bara ;) (för hon har ju kunnat den fiiint). Har hon inte hunnit legat några 3min dold platsliggningar innan tävlingen kommer jag självklart inte lägga på tävlingen, för det är bara dumt om hon förstör för någon annan. Så jag måååste träna platsliggning ;D haha!

Tjingeling!

Platsliggning Pippi

Jag skulle till klubben och städa där, för jag här städdag nu i juli. Tog med mig Pippi för att köra lite platsliggning. La en innan och en efter städningen. Första platsliggningen gick jag och gömde mig och väntade 1min. Eftersom vi inte kört någon platsliggning vill jag att hon ska lyckas istället för att dra ut på tiden direkt. Hon var duktig och låg stilla och fint :) Andra platsliggningen valde jag att öka till 1,5min eftersom hon legat så fint på den innan. Hon klarade även det finfint! Men nu blev det visst störning också då det kom en matte med sin hund och gick förbi till en av dom andra planerna, gick ju långt ifrån, men ändå! Helt otroligt att Pippi låg kvar! :D Duuuuktig tjej!

Så hon verkar inte ha börjat med dumheter bara för att vi inte kört något, nu är det bara att hoppas det håller i sig och att jag verkligen fortsätter träna också. :)

Har även fixat klart med bilderna från Gotland, om ni missat, klicka på bilden nedan så kommer ni till albumet. :)

 

Tjingeling!

Trötta hundar

En liten bildblogg med sovandes hundar i massa olika ställningar... ;) Både mina och andras hundar. Sovande hundar är ju så sött! <3 Kvaliteten på bilderna är kanske inte den bästa, har bara tagit med min lilla kamera, och det har ju inte varit bästa ljuset heller ;)

Mysigt att sova med kudde :)


Sting brukar ofta kura ihop sig till en liten boll.


Molly och Pinglan på besök :)


Ben <3


Haha, jag äääär liten och får plats på kudden.


Mysigt att ligga på tält, sovsäck och andra grejor ;D


En sovstil som Pippi hade mycket när hon var liten valp, men ibland händer det att hon fortfarande ligger såhär, haha!


Sting i en av dom nya sängarna (har två likadana).


Trojja :)


Tre trötta vovvar, alla fick dock inte plats ordentligt på bilden ;) haha! Men man skymtar alla tre.


Och så den där tungan då på Pippi som man ser rätt ofta när hon sover ;)


Nu ska jag fortsätta fixa med bilder från Gotland! Hoppas på att bli klar så jag kan lägga upp i ett picasa-album!
Ha en bra dag!

SSBK med Nicole

Vid 15-tiden packade jag in hundarna och träningsgrejorna i bilen och åkte iväg till SSBK. Där skulle vi träffa Nicole med sin schäfer Nero och så hade hon även sin mammas fralle Pamela med också :) Vi började med att fika lite och prataaaa. Sen ställde vi upp rutan och markerade inkallningens stopppunkter. Sen var det full rulle på träningen. Det var riktigt välbehövligt den här träningen, vi har inte tränat något alls på minst 1 månad!

Pippi fick börja.
Fritt följ
- Fokus på kontakt och mycket belöningar, svängar och halter. Även övergångar från språng till vanlig marsch. Riktigt bra med tanke på hur länge sen vi tränade. Lite trängningar i vänster om, men gick bättre mot slutet.
Läggande - Fiina snabba lägganden blev det!
Ink. med ställande - Fick ju stopp på henne på en helt okej sträcka! Kör dock dk och så så att hon får lyckas, men ändå!
Rutan - Supriiiiise matte, titta vad jag kan! Första gången stack hon ut till vänster, men så när hon nosat klart på en markeringskon som var där sa jag rutan igen och hon gick in i rutan! Väl där fick jag stopp på henne och hon stog stilla tills bollen kom någon sekund efter! :D Skickade väl en 2-3 ggr till under träningspasset och hon klarade det vareeeenda gång! :D Wooow!
Apport - Tränade på att sitta kvar, tjuvade inte en enda gång! Snabbt ut och tar den, dock inte samma tempo in.
Hoppet - Bra ut, satte sig direkt och där belönade jag med bollen! Duuuktig!

Fjärren glömde jag bort att lägga någon större vikt på öht. Jag la en liten synlig platsliggning, kanske 25m bort och 30-45sek? Bara för att checka av läget, har ju inte legat plats på många veckor ;) Men det gick bra. Så nu ska jag ta tag i det också. Jag är nöjd med henne överlag då hon faktiskt skötte sig och gjorde grejorna braaa med tanke på att vi inte tränat på länge!

Stings tur sen. :)
Fritt följ - Blandade hejvilt, mycket belöningar för henne också. Gick bra i början! Sen började orken tryta lite.
Sättande - Bra sättanden! :)
Ink. med ställande o läggande - Jag tror jag bara körde en, i slutet och den var riiiiktigt fin! :D Alltså wow! Både bra ställande och läggande för att vara Sting! <3
Rutan - Första gången stack även hon till markeringskonen, men henne sa jag bara vääänster (rutan var till vänster om henne då) till innan hon hann dit (för att testa liksom). Hon svängde till vänster och ställde sig precis utanför banden. Som om hon frågade "är det ungefär här?", så jag sa rutan igen och då gick hon direkt in! :D Sen tror jag hon var lite seg att få ner i ligg. Men till slut så ;) Skickade om och då gick det kanon och jag gick min lilla runda utan att kalla in. Gjorde några fler rutanskick under passet och hon var sååå duktig! :D
Hopp apport - Inte speciellt mycket tugg! Rundade inte hindret heller!
Metallapportering - Samma som hon gjort tidigare, bra ut, tar den och snabb trav in och sätter sig framför! :)
Vittring - La ut pinnarna själv medan hon satt och titta på. Gick lite längre fram för att kunna vara snabb vid avlämnadet som är katastrofalt ;) Letandet gör hon jättebra, men avlämnandet är hemskt som sagt!

Fjärren orkade jag inte lägga någon vikt på nu. ;) Men är riktigt nöjd med hennes träning också. Hon gick helt okej med tanke på att vi inte tränat något! :)

Nu känns det faktiskt lite bättre inför lydnadslägret som vi ska på om en vecka. Ja, jag vet, när man åker på läger är det för att lära sig mera. Men det känns skönt att veta att hundarna i alla fall idag kom ihåg vad man lärt dom fast man inte tränat på länge, och jag vet också vad vi bör lägga större vikt på under lägret! :D

Ska försöka hinna träna mera lydnad nu ett tag, Pippi ska faktiskt tävla den 22 juli... ;) Haha! Mest för skojs skull faktiskt. Tror inte vi kniper något 1a pris och det är inte mitt mål heller. Utan bara gå in och ha kul och se var vi kan hamna poängmässigt på det vi gör just NU. :) Men klart vi ska lägga på ett krut och träna så vi inte gör världens flopp. Hahaha!

Kameran var faktisk med idag, och här kommer lite bilder. Tyvärr fastnade inte Pippi på bild... :/











Assååå jag dööör!! Så söt hon är! <3



Våra träningskompisar idag, först schäfern Nero



Och söta frallan Pamela, som tyckte det var vääääldigt skönt att rulla sig efter ett träningspass.



Sådääär ja, det var den dagen det. Nu är klockan sådär jättemycket igen, så jag borde sovit för länge sen... Fortfarande har jag inte kollat igenom alla bilderna från Gotland, har typ hälften kvar. Men imooorn, dååå borde jag hinna. :)

Tjingeling!

ReDog

Klockan 15.00 idag hade Sting en tid till Stefan på ReDog för en koll.

Började med att skritta och trava fram och tillbaka. Stefan sa att hon rör sig bra både fram och bak! :) Hon är fin i samtliga benleder och benmuskler. Förra gången ömmade hon lite i höfterna vid maxextension, men nu sa han att trots att han var ute till max (både fram och bak) så fanns där lite mera, så det var ju bra! Bara ländryggen där hon ömmar på samma ställe som förut. Det är varken bättre eller sämre sa han, utan det är nog troligtvis något hon kommer få leva med.

Men ett nytt ställe hon ömmade på var typ mellan bakom bogbladet och uppe vid ryggraden i en "grop" där (svårt att förklara). Något muskelfäste. Det gör också att hon inte gillade när huvudet böjdes uppåt till en viss gräns. Det brukar gå att böja längre sa Stefan. Men ner mellan frambenen och åt sidorna visades ingen smärta.

Vi ställde henne även på 4Leg Check, en maskin som mäter hur hunden belastar sina ben, om det är ojämnt eller så. Hon hade:
Höger fram 30%  -  Vänster fram 32%
Höger bak 17%  -  Vänster bak 19%

Så det var riktigt bra! Han sa att det var nog dagens bästa resultat! :D Kul att se att hon belastar sina ben lika mycket. Närmare än sådär gå väl nästan inte att få!

Behandlingen som är nu är fortsätta med Aktiv Hund (kosttillskott) och fortsätta simma + vibba en gång i veckan. Men även köra novafonen varje dag i 2-3 veckor där hon ömmade. Sen varannan dag under säsongen. Det där med varannan dag får jag se hur ofta det blir beroende på när det är tävling, då jag antar det är karens på det eftersom det är typ som massage :)

Han avslutade med att säga att hon är inte direkt sämre. :) Så det var ju skönt att höra! Ska kanske köra igång vattentrask med henne för att stärka upp sätesmusklerna och se om det kan hjälpa henne med smärtlindring vid länden med mer muskler där. :) Ska se om jag kör en provomgång redan i september. Man kör då två ggr i veckan i 5 veckor, utvärderar och troligtvis kan man då underhålla med en gång i veckan. :) Sen "laddar man upp" inför säsongen med en intensiv start igen. :)

Tjingeling!

Visby BK dag 3

Skriver i efterhand nu då det inte fanns tid till att blogga i helgen. :) Nu är vi hemma från Gotland och allt är uppackat, så nu ska jag fixa lite med filmer osv. Men slänger iväg två blogginlägg först om dom två sista tävlingsdagarna, skriver bara lite kort om klasserna. Då jag troligtvis inte kommer ihåg så mycket från dom. ;) Hehe!

Agilityklass 3, Jättefint lopp verkligen! Tyvärr missade hon balansens nedfart. Och fortfarande lite seg så hon fick tidsfel.

Hoppklass 3, En riiiktigt klurig bana där det slutade med bara tre helnollade ekipage! :O Tänk vilken skillnad mot gårdagens hoppklass 3...! Sting fick en vägran någonstans (kommer inte ihåg just nu var). Men vi kämpade på bra. Massa tidsfel dock.

Hoppklass lag, En rolig bana med många tunnlar! Byte av startordning idag då klasserna låg i annan ordning och Pippi skulle köra hopp 1 allra sist på dagen. Den klassen där det gällde att vara pigg. Så jag valde att köra henne sist i laget för att om laget mot förmodan redan skulle vara diskat så kunde Pippi korta ner banan och spara på krafterna. Sting börjar med att nolla med 2,11 i tidsfel bara! :D Tyvärr så diskar sig både Eboni och Ben och Pippi får då en kortare bana och jag diskar henne frivilligt. :)

Agilityklass lag, Sting börjar med en hindernolla med ynka 0,39 tidsfel. Eboni får 10 fel och Ben nollar!! :D Pippi diskar sig på sista hindret... suck! Hade dock en vägran med från tidigare, men ändå irriterande med disk. Men laget i mål ännu ett lopp och den här gången blev det en 8e placering! :D

Agilityklass 2, Pippis andra start i ag2 och hon gör ett fint lopp med noll fel! :D Tyvärr blev det lite för långsamt samtidigt som det var många som nollade så ingen pinne. Men bra jobbat av henne iaf. :)

Hoppklass 1, Sista loppet på hela helgen och det som jag vill ska gå bra. Pippi gör ett fint lopp, men slarvar tyvärr på två hinder så det blir två rivningar. Det som var skumt med den här banan var att det var inget slalom! :O Haha! Märkligt! Det roligaste var nog att jag märkte inte det förrän Isabelle sa det under banvandringen när jag redan gått ett varv ;) Hahahah!

Jag är faktiskt nöjd med hundarnas prestationer under helgen! Pippi ett nollat lopp med pinne och ett nollat lopp utan pinne. Några bra lopp med 5 fel. Sting har inte diskat sig jättemycket utan tagit sig runt. Har funderat på varför det varit så mycket segare än det brukar och kom fram till att jag har aldrig mött så många oxrar och murar som under den här helgen! Det har varit oxer i var och varannan klass... Vilket gör att Sting taxerar jättemycket och förlorar jättemycket tid tyvärr. :/ Även muren är ett jobbigt hinder för henne. En av banorna var det en oxer som skulle tas en gång och så en mur som skulle tas två gånger... Stackars Sting.

Jag lägger upp alla filmer på hemsidan så småning om, några godbitar kommer troligtvis upp i bloggen (blir väldigt mycket film i bloggen om alla ska upp här. :) Ska även fixa lite bilder från resan så småning om! :)

Men nu något att äta kanske.. jag är hungrig! Haha!

Visby BK dag 2

Skriver i efterhand nu då det inte fanns tid till att blogga i helgen. :) Nu är vi hemma från Gotland och allt är uppackat, så nu ska jag fixa lite med filmer osv. Men slänger iväg två blogginlägg först om dom två sista tävlingsdagarna, skriver bara lite kort om klasserna. Då jag troligtvis inte kommer ihåg så mycket från dom. ;) Hehe!

Hoppklass 1
, Pippi gick bra, men fick en onödig rivning på fjärde sista hindret. :/ Annars hade vi fått sista pinnen. Men det är alltså inte meningen att vi ska ha den riktigt än. Haha! :)

Agilityklass 2, Debut i ag 2 alltså. Vi diskade oss inte men gick i mål med en himla massa fel då hon var på mig två ggr, sprang förbi något hinder och lite sånt där ;) Men vissa grejor var riktigt fina. :)

Agilityklass lag, Pippi kämpade på bra. Tyvärr en rivning och 3,29 i tidsfel. Sting gjorde ett nollat lopp dock med 2,34 i tidsfel, vilket faktiskt innebar att hon var en sekund snabbare än Pippi! Otippat! Eboni diskade sig och Ben fick tyvärr en himla massa fel. Mycket rivningar :/ Men laget var i MÅL! :D Vi kom på en 10e plats med totalt 55,63 fel ;)

Hoppklass lag, Pippi verkade trött. Vägrade TRE ggr på ett och samma hinder. Missade slalomingången och var seg. Tog då en kortare bana ut så det slutar bra. Även Eboni och Ben diskar sig tyvärr. Sting går in och gör återigen en nolla på hinder men med 3,22 tidsfel. :) Men duktig Sting, verkligen ankaren i laget!

Hoppklass 3, En lätt bana! Knappast klass 3... Tyvärr rev Sting ett hinder och fick också tidsfel. Men med 34 hindernollor varav 28 helnollade ekipage fanns ingen chans till SM-pinne även utan rivningen ;) Galet många nollor alltså.

Agilityklass 3, Kul bana med lite klurigheter. Tyvärr en missad slalomingång och även här tidsfel. :/ Här var det inte lika många nollor och även ekipage med 5 fel fick SM-pinne. Men det  hade ändå inte hjälp oss då vi var väldigt långsamma ;)

Visby BK dag 1

Det blev en lååång dag igår på Visby BK! Kom dit vid 7 på morgonen och åkte därifrån klockan 22...! GALET!

Agilityklass 1, en lätt bana. Pippi tjuvade men det ordnade sig och vi kom i mål med noll fel! :D Vi slutade på en 9onde plats och det var 9 pinnar som delades ut! Så vi hade en himla tur där! Så idag ska Pippi debutera agilityklass 2! :D Wihooo så spännande!

Hoppklass 1, en lite klurigare bana, men Pippi kämpade på bra. Tyvärr en fulsnurr precis framför en tunnelöppning som vi skulle tagit... Så 5 fel där och det var också det som blev resultatet. Vet inte vilken placering vi hamnade på men långt ner skulle jag tro. Men nöjd med det loppet ändå! Hon gick riktigt bra på fm! :) Kul!

Sen var det en liten paus medan klass 2 tävlade och sen var det dags igen.

Agilityklass Lag, riktigt klurig bana, men rolig ändå! Pippi tog den svåra slalomingången, men så störde jag henne tyvärr så hon gick ur. Fick in henne rätt igen, men så gick hon ur i slutet och sprang upp på gungans nedfart.. suck! Resten körde hon fint ändå! :) Laget diskades tyvärr när Ben tog ett annat hinder än vad som var tänkt. Så Sting fick en egen liten bana, så jag sparade henne till dom andra loppen.

Hoppklass Lag, en kul bana, även den liiite klurig på sina ställen. Pippi lyckades jag få runt på något fel men så springer hon förbi sista och hoppar det tillbaka. :/ Även Eboni och Ben diskar sig, jag går ändå in med Sting och planerar att köra hela banan, vilket jag även gör, dock med en disk...

Hoppklass 3, också en rolig bana. Men det blev ett tokigt bakombyte tidigt i banan vilket gjorde att Sting kikade in i en tunnel. ;) Disk alltså. Resten gick okej.

Agilityklass 3, klurig bana, som skördade sina offer i alla fällorna som fanns. Sting och jag lyckades dock ta oss runt med noll fel på hinder, men hon var alldeles för långsam, men jag saktade ner henne för att safa lite. :) Så typ 11 tidsfel blev det till slut. ;) Men en bättre känsla än tidigare under dagen.

Igår kväll/natt kom väääärldens åskväder rakt över oss. Det regnade, åskade och blixrade för fuuullt! Stackars Sting låg och skakade som ett asplöv. :/ Så får se hur pigg hon är idag på att köra. Vi tar ett lopp i taget. :) Kanske att hon bara kör lagloppen, så kommer vi hem lite tidigare... ;) Det slutade ju inte direkt tidigit liksom.

Nu ska vi fixa klart det sista, blev ju lite sovmorgon i och med uppflyttningen! :D Ska åka dit så jag förhoppningsvis hinner se Isabelle och Matilda köra. :) Heja heja!

Tjingeling!

RSS 2.0