Längtar till 25 mars!

Nu blir det ett litet hästinlägg här ;)

Jaha, vad händer då då? Jo, jag och Damien ska tävla dressyr! Ska bara starta LC:1 på klubbtävling. Men det är en början och just nu den enda klassen han kan starta, i och med galoppen, eftersom att det bara är korta sträckor galopp där utan längning. :) Ska bli kul!

Vad vi måste fokusera på tills dess är:
- Jag måste börja sitta ner i traven, har blivit alldeles för mycket lättridning under sista tiden ;) Latmask. Haha!
- Galoppen helt klart! Men den har blivit bättre! :) Men vi har mestadels fattat galopp ur sväng, och vi måste fatta mer på rakt spår nu också.
- Träna på att länga traven och så ta tillbaka den också.
- Trav-halt och halt-trav med snabbare reaktioner.

Övergångarna är oftast väldigt bra, bibehåller formen! Serpentinbågar är något som jag ofta lagt in under ridpassen nu för att få med honom och sen rakrikta och så ställa/böja åt andra hållet. Något som inte var så lätt i början ;) Han svängde inte riktigt när jag ville då. Haha! Sen när han väl började göra det såg serpentinbågarna ut som S över medellinjen, inte alls rakt över som det ska vara. Haha!

Så vi har lite att jobba på, men det ska säkert gå bra! :) Andra saker vi måste göra innan är att träna lasta och åka transport och träna i ridhus. Han har typ åkt transport en gång och har aldrig varit i ridhus ;D hahahah!

Kanske man ska ta någon lektion för att få lite support och tips...

Sådär jag, lite tankar kring det. :)

God natt!

Agility med Guiness

Igår kväll var det återigen dags för agilityträning, kombinationer denna gången. Hann inte blogga igår, så gör det nu. :) Blir lite snabbt om vad vi gjorde.

Första kombinationen var med balansen bland annat. Så där tränade jag mest kontaktfält på balansen. Riktigt bra tryck när han kommer från sidan. Men glömde bort sig lite när han fick gå på hela. Träna lite mera stadga och så med att ta upp på sidan tror jag blir bra. :)

Andra kombinationen var med slalom och hopphinder så man kunde träna svåra ingångar. Då plockade jag isär slalomet, hade först bara en port och det gick bra :) Tog sen fyra pinnar och vänsterslalom går bäst. :) Duktig kille! Något fel ibland kanske men oftast rätt!

Tredje, och sista, kombinationen var en liten bana på 10 hinder med hopp och en lång tunnel. Lite klurig var den, trodde inte han skulle fixa vissa grejor, hinder som skulle tas bakifrån och in mellan och sådant. Så gjorde en egen lättare bana och det gick kanon! :) Provade sen delar från den riktiga banan och det gick riktigt bra faktiskt! :D Körde faktiskt hela den riktiga banan sen. Så himla duktig! Dvs om jag visar och säger rätt! Haha!

Som sista grej tränade vi på gungan. Men på ett nytt sätt. Att en person håller upp gungan litegranna så när han kliver på den åker den ner (verkligen pyttelite höjd bara). Detta pga att han själv ska få känna att han har kontroll på situationen, och tycka det är häftigt att det rör sig! :) Tror vi fick upp den känslan i honom efter en stund. I början var han tveksam. Hoppade gärna över gungan och så. Men bra till slut! :) Vi ska fortsätta med den här metoden så får vi se om den går bättre. :)

Sådär, hann med mycket och han var mycket duktig!

Tjingeling!

Hööks och stallet

Imorse åkte jag och hämtade upp Annika och sen åkte vi vidare till Hööks. :) På min lista stog det ridhandskar, ridskor, ridbyxor och lämna tillbaka ett par skor som inte höll för användning... Eftersom jag hade kvittot kvar var det inga problem att få tillbaka pengarna. Så runt och kolla vad jag skulle ha.

Det första jag hittade var benlindor i limegrönt! :D Tog dom såklart! Bara måste ha dessa. Kikade vidare, och avstod från att köpa nytt schabrak ;) *duktig* Sen hittade jag ett superfint hundtäcke (brunt med en limegrön kant) till Sting (fast Pippi kunde också ha det), köpte det. Så himla fint! Sen en brun väst (typ dunväst, inte säkerhetsväst) som satt fiiinfint! :D Än så länge hade jag ännu inte plockat på mig något av det som stog på min lista... ;) Hahaha! Provade ett par ridbyxor, mörkrutiga. Men nej, gillade dom inte när dom satt på mig, blev ett par liknande dom jag har, ljusa rutiga med lite brunt i. :) Hittade även två par sköna ridhandskar jag velade mellan, båda bruna och kostade lika mycket. Kunde till slut välja det ena paret och hittade sen ett par ridskor som passade! :)

Kanon ju! Allt på listan och lite till. Vidare till kassan där det hände roliga grejor, som jag iofs märkte senare ;) Jag hade 555:- i kontanter som jag valde att använda så det inte skulle dras så mycket från kontot. Sen resten på kortet och så hade jag ju pengarna för skorna (279:-) att dra av från summan. :) Jag dubbelkollade att hon dragit för skorna och hon sa att det syntes som att jag betalat kontant med dom pengarna också. Fick betala 978:- med kortet då. När vi kom ut till bilen ringde hon från Hööks och sa att hon inte alls dragit för skorna. Så in igen och få tillbaka pengarna. Nu till det riktigt roliga! När jag kom hem granskade jag kvittot ordentligt för jag tyckte det lät som att det blev ganska billigt. Men 2033:- kostade allt. Men hon hade tryckt in att jag betalat 1055:- kontant! Vilket är 500:- mer och så fick jag ju tillbaka för skorna. Så jag har alltså betalat 729:- för lite. Haha! Lycka! Dom får skylla sig själva, bättre ordning kanske? ;)


Efter det åkte vi vidare till stallet. Jag skulle rida Damien och Annika skulle longera Junior (blir 3år i maj). Men han var riktigt jobbig idag. Ville bara byta håll hela tiden. Så Annika fick jobba, men gick inte riktigt som hon tänkt sig. Hon frågade om jag ville försöka. Det ville jag gärna, så av från Damien och få ordning på Junior. Jag bestämde mig för att vara BESTÄMD, jag bestämmer vilket håll vi ska åt, INTE Junior! ;) Då blev han arg. Man såg på honom hur irriterad han blev på mig för att jag kom där och bestämde... Haha! Den blicken alltså! :D Men undra vem som vann, jo jag!! :D Avsaktningarna var dock svårast för då ville han bara tvärnita och vända. Men fick till några bra.

Damien blev väldigt spänd av att Junior fladdrade runt. Så gjorde enkla grejor med honom bara, imorn ska vi ta och skritta ut :) Mysigt!

Nu ska jag ta och kolla mailen sen sova. :)

Tjingeling!

Lydnadsträning

Jag och Sting åkte till klubben ikväll. Skulle vara på en föreläsning om skotträning och tänkte att det var ju perfekt att träna innan då. :) Tyvärr hördes det skott och buller från Kungsängens övningsområde. Men hon tog det riktigt bra!

Jag gick bara rakt in vid planen, ställde ner väskan, satte Sting ner. Medan jag tog fram korv och la i fickan såg jag att hon hört oljudet. ;) Men jag struntade i det och tänkte att vi gör det vi kan. Av med kopplet och så började vi. Körde lite annan ordning än vanligt. :)

Fritt följ: Guuuh vilket fritt följ! :D Kanoon! Något snett sitt vid stegförflyttningar men annars bara så fint. Bra långsam marsch också faktiskt! Duuktig duktig! <3
Sättande: Fiint :)
Träapport - slät: Fiint! Galopp ut, trav in och fin ingång. Inget tugg!
Metallen: Samma som träapporten. Duktig! :)
Ink. m ställande: Jättefint ställande, bara två steg typ! :) Mycket bättre. Bollen som belöning och sen skulle jag göra en gång till och då kommer världens smatter från Kungsängen hållet ;) Jag kastar bollen som belöning till Sting som sitter kvar ändå. Men då vill hon inte ta den riktigt. Men fick igång henne lite i alla fall.
Sen hälsade vi lite på Jessica som har Yizza och Lena som har Tilda och Cleo (briardmänniskor ;D) som sett när vi tränat och tyckte det såg bra ut :) Dom skulle också på föreläsningen. Vi avslutade med ett moment och sen gick vi också in.
Hopp apport:  Som sista grej körde vi då hopp apport, och hon gjorde det kalasfint! Inget tugg! :D

Hon gick såååå bra! <3 Känns kanoners just nu inför tävlingen som vi anmält oss till! 12 februari på Bro-Håbo! Wihooo! Börja träna sitt i grupp och platsliggning utan täcke nu så hon vänjer sig nu då ;)

Tänkte faktiskt, helt otroligt nog, försöka ta mig i säng snart! Har varit så himla trött dom senaste mornarna... :/

Natti natti!


Agilityträning, ridning & TL-utbildning

Söndag och dags för ridhusträning. Hade återigen bara med mig Guiness. :) Det var bana idag och agilityklass 3 är ju liksom för svårt för honom ;) Så jag hittade på en egen bana och han gjorde bra ifrån sig! Men när jag skulle testa ta in honom emellan två hinder så fick jag tjoa till lite högre för att bromsa honom, eftersom han var på väg rakt fram, då blev han lite låg. Men körde då lätta grejor igen och det gick bra! :)

Tränade även kontaktfält. :) Riiiktigt fint! Upp från sidan och ner och trampa på target 2 på - 2 av. Bra tryck! :D Testade sen att ta honom över balansen, huua så läskigt det var idag... :S (Men hans matte sa att han är i någon spökperiod just nu). Men fick över honom och när han kom till nedfarten så kom han på hur han skulle göra. Hjälper honom med att lära in "tryck" för kontakfält. :) Duktig kille!

Har även ridit Damien idag, och då fick vi publik. Typ 6-7st som stog och kolla när jag red. Himla tur att han gick tokbra idag! :D Duuuktig även han! Bästa vänstergaloppen hittills! Wihoo! Det går även framåt med honom. :)

Nu ska jag skicka iväg en anmälan till tävlingsledarutbildning i agility! Den är på söndag och nästa söndag. :) Spännande!

Tjingeling!

Rallylydnadsdag på klubben

Idag hade vi instruktörer på klubben blivit inbjudna till en informations/träningsdag på klubben i rallylydnad. Hade bara med mig Sting. Först lite teori kring rallylydnad (som jag iofs visste om eftersom jag tävlat) och sen ut och träna en stund. Efter det lunch och sen mer träning. :)

Jag körde banorna utan koppel för att träna på det eftersom att i fortsättningsklassen är det utan koppel. Visserliggen borde det inte vara några problem iom att vi ändå tävlar lydnad utan koppel och det har gått bra med koppel i rallylydnad ;) Och det gick bra, inga problem alls. Mycket skönare utan koppel ju! Speciellt när man ska göra tyska svängen och andra moment då hunden ska runda ens rygg. Krångligt att ha koll på ett koppel som inte får sträckas då. Haha! :)

Hon var riktigt duktig, bra fokus och attityd. :) Framför (att hon sätter sig framför mig) får vi traggla lite mer så hon hamnar rakt och kan komma in i den positionen från fot, då det kan förekomma. :) Vi provade även 8ans frestelser och det gick bra, när jag också var fokuserad. När vi skulle testa första gången så blev det en liten miss då vi skulle göra och så var det en som skulle visa någon som inte hade förstått. Så då tappade jag fokus och Sting passade ju såklart på att gå och kolla på burkarna ;)

Ja, det var lite om våran rallylydnadsdag. :) Nu ska jag fixa lite saker. :)
Ha en fortsatt bra lördag!

Lydnadsträning

Åkte och tränade lite lydnad idag tillsammans med Pernilla och Juno. Höll oss i Bålsta vid IP, dom har en jättebra grus (och gräs)plan där man kan träna! :)

Sting
Platsliggning
- 3min dold med Juno bredvid. Pernilla stog framme. Juno hade visst rest sig flera ggr och jag hörde även något skall. Sting var riktigt duktig för hon låg kvar hela tiden utan att vrida sig en enda gång! Härligt! Vet inte om jag lagt någon platsliggning sen senaste tävlingen = mitten på nov. ;)
Fritt följ - Gick riktigt bra! Tappade inte speciellt ofta, och när hon tappade var för att Pippi skällde på något och störde henne.
Sättande u gång - Bra! :)
Ink. m. ställande - Hon stannade faktiskt hyffsat bra! :) Körde två ggr med bollen som belöning efter ställandet.
Rutan - Hahaha! Sprang rakt ut åt höger. Skumt! Men gjorde om (utan att rikta in) och då hittade hon rutan och stannade direkt. Berömde då med rösten och tänkte sen lägga ner henne, då trodde hon det var klart och kom till mig, men så verkade som om hon lyssnade i efterhand och la sig ner ;) Haha! Fick tillfälle att göra en omdirigering (som iofs inte skulle hjälpt på tävling eftersom hon låg men ändå), och den gick jättebra! :) Ingen inkallning idag.
Trä apport - Något tugg i avslutet, men annars bra :) Blev en slät då vi inte hade något hinder.
Metallapport - Något sent sitt annars bra.
Vittring - Fick hjälp av Pernilla, gjorde två stycken där dom ovittrade pinnarna låg i en liten utspridd hög och rätt pinne bakom. Tog rätt, men lite tugg var det. Tredje gången var dom på rad och hon kom in med rätt pinne. Även här liiite tugg. Men det var bättre än var det varit förut när någon annan lagt ut. Tror hon stör sig/taggar lite extra om någon annan lägger ut. Så ska nog försöka träna på det oftare.
Gjorde ingen fjärr.

Pippi
Fritt följ
- Fiint, riktigt taggad! :)
Läggande - Snyggt! Vrider sig dock när jag kommer tillbaka, undra om jag ska låta det vara eller göra något åt det?
Inkallning - Bra fart och fin ingång!
Rutan - Första skicket lite kortare, gick bra! Stannade faktiskt direkt. Andra skicket lite längre ifrån och från nytt håll, hon stannade strax innan rutan. Men ett nytt rutan-kommando så gick hon in, har lite svårt att stå still när jag går mot henne bara. Tredje gången och nytt håll igen. Gick inge bra! Hon började nosa väldigt mycket i backen... :S Brydde sig inte alls. Så tog ganska kort avstånd så hon fick lyckas.
Apportering - Bra fart ut och in, tappar lite i tempo vid ingången. Men helt okej. :) Drar sig dock lite undan när jag ska ta apporten...
Fjärren - Stog kanske 3-4m ifrån och avslutade efter andra sitt. Gick bra, inget extra kommandon och hon gjorde bra skiften.
Gjorde inte hoppet här heller eftersom det är liite svårt utan hopphindret ;)

Duktiga hundar! :) Pippi har väl egentligen bara rutan kvar som är katastrof! Sen har hon inte legat platsliggning på länge. Hoppas kunna få ordning på rutan någon gång....

Trevlig helg på er!

Ridning <3

Har ridit Damien både igår idag. Han gick heeeelt underbart igår! Mjuk och fin, lyckades med fina skänkelvikningar i trav (första gången dom kändes bra!) och bra fattningar i galoppen. Ville aldrig sluta rida igår! :D Härlig känsla!

Idag gick det också bra. Vi jobbade på samma igår. Tror dock han var lite trött efter igår. När jag skulle fatta galopp så drog han till med ett bocksprång, jag var inte alls beredd på det och hamnade framåt på halsen. Så jag gjorde en snygg avsittning ;) Det bästa var ju att Annika var med och filmade! Så det hamnade på film ;D hahahhaha! Ser verkligen ut som att jag bara "äh, nu hoppar jag av i farten" ;) Men det var alltså inte min plan från början.

Men upp igen och fortsätta. Gick bra :) Han har ju svårare för vänster galopp så vi jobbar vidare, men vill inte ta för mycket galopp på banan nu ifall han skulle halka till. Så det får vi försöka göra någon annan gång. :)

Filmsnuttar från idag då:




Nu ska jag sova! Natti!


Agilityträning m Guiness

Söndag em/kväll = ridhusträning, agility! Hade bara med mig Guiness idag också. Idag var det kombinationer på schemat och det var en handlingskombination och så en kombination med hopphinder + balans (sen slängde dom som byggde övningen in slalom och gungan också). :) Han var riktigt duktig på handlingkombinationen. Ibland blir det fort och fel, men oftast för att jag bara står still eller inte säger något. Haha!

På andra övningen fick han hoppa lite. Det var fyra hinder nästan rakt fram, några lite vridna och utflyttade så det bröt linjen. Lite konstigt tyckte han, men löste det sen. :) Förutom det blev det slalom 4 pinnar, gick bra! Inte topspeed än, men det gör inget. Bättre han hittar rätt så kan farten i slalom komma sen. :) Tränade även kontaktfält med locket idag också (tog upp från sidan). Gick bra. Men inte riktigt tryck i än och han är inte så noga med om han trampar mitt på locket eller lite bredvid ;) Haha!

Som avslutning lite gungträning. Han fick sitta längst ner och så hjälpte Gun mig att röra gungan lite uppåt, bara någon ynka cm och så ner igen. Så den rörde sig. Usch va äckligt tyckte Guiness. Men han var duktig som satt där iaf. Men gungan kommer nog bli ett svårt hinder att lära in... Får se om vi kommer nå målet att debutera agilityklass till våren. Tror inte det i dagsläget.

Riktigt nöjd med honom idag, förutom EN sak. Han började gny/skälla när dom andra hundarna körde och vi väntade på våran tur... Ajabaja! Men försökte jobba med kontakten då och det gick till slut! :)

På vägen hem såg jag två vildsvin precis bredvid vägen till vänster. Uuuusch fy vad äckligt! Det var i en kurva, och såg att det kom mötande bil, så jag blinka hejvillt med helljusen men icke saktade han/hon ner och dessutom hade han/hon släp. Som tur(!) var så flyttade sig vildsvinen bort från vägen strax innan den mötande bilen nådde deras plats. Så det var ju himla tur att dom stog vända åt rätt håll, för dom var nästan på vägbanan. Uuusch! Fy vad otäckt om den bilen krockat med vildsvinen med släp i 60-70km/h och så lilla jag där på andra sidan vägbanan! INTE kul!

Tjingeling!

Lite vittring

Inte tränat på länge, men lite vittring tänkte jag att vi kunde köra nu iaf, inne. För nu har jag nya pinnar också. La upp min + 4 till, fick inte plats med den sista. ;) hon hade superspeed ut, plockade en pinne, travade in och satte sig så fint fot! Men med fel pinne! Dock inget tugg alls! Skickade ut igen, samma sak. Tredje gången gillt blev det. Fortfarande inget tugg iaf! Gjorde då en hög av dom ovittrade pinnarna och la rätt pinne lite bakom. Hon kopplade inte på nosen direkt, tänkte bara ta en, men satte på den och funderade och tog rätt. Tre ggr likadant sen slutade vi. Busfrö! <3 bara träna vidare nu så hon lugnar sig vid pinnarna. :) hon har ju varit lugn vid pinnarna fast hon haft bra fart ut.

Tjingeling!


Mål 2012

Nu så har jag skrivit ner målen för 2012. :) Plus uppdaterat hemsidan lite här och var, pysslat en stund. :)

Sting
  • Minst ett 1:a pris i lydnadsklass 3
  • FSD 1 (freestylediplom klass 1)
  • Minst 1 uppflyttningspoäng i HtM 1
  • Godkänt resultat rallylydnad fortsättningsklass


Pippi
  • Minst ett 1:a pris i lydnadsklass 2
  • HtM 1 diplom
  • Uppflyttad till rallylydnad fortsättningsklass
  • Minst 1 pinne i agilityklass 2
  • Minst 1 pinne i hoppklass 2
Jag hoppas vi kan lyckas med att klara av dessa mål, Pippi klarade en del mål för 2011, men Sting klarade inte ett enda av sina mål. Men vi var nära flera stycken! :) Tänker inte sätta några agilitymål för Sting, eftersom hon troligtvis kanske bara får köra lag i år, någon ind. start ifall vi ändå åker och det är klass 3 också liksom. :) Så hon ska mest ha kul och få upp fart, iofs är väl det ett mål i sig, men det skriver jag inte upp. :)

Hoppas att hundarna får vara friska i år, speciellt att Stings rygg blir bättre. :)

Tjingeling!

1a ridhusträningen

Idag var det hinderflytt och dags för första ridhusträningen i agility! :) Tränade bara med Guiness idag. Mina två tjejor fick vara kvar hemma.

Idag byggdes det upp en agilitybana, så jag och Guiness gjorde inte hela banan utan plockade ut delar som vi körde på eftersom han ännu inte lärt sig gunga och kontakfält, eller slalom. :) Men han var riktigt duktig! :) Bra sug på hindrena och lyssnade bra! Mot slutet körde jag lite kontakfält på balansen med locket. Gick riktigt bra idag faktiskt! :D

Sen som sista grej slalom. Först en port, gick bra! Sög in direkt. :) Satte på tre pinnar, gick också bra! Sen så avslutade med fyra och även det gick bra. :) Riktigt duktig idag, skötte sig bra och allt.

Så, fick bli en liten snabblogg ikväll. :)
Tjingeling!  

Kistamässan dag 2

Sista dagen för oss på mässan idag. Det är ind. klass 3 lörd+sönd. Men jag känner att dom här 6 lagloppen Sting kört räcker för den här helgen, och speciellt nu i efterhand är jag glad att jag inte anmälde henne ind. också! För hon har gjort sjukt fina lopp, satt 0 fel i samtliga (utom en med 0,66 tidsfel, men det är ju sååå lite, och så en egen bana för att spara på henne = självdisk). Sååå duktig! Fartiga banor och lag passar henne utmärkt!

Så hur gick det idag då? Några pinnar? Svar: Tyvärr nej, stolpe ut idag igen...

Hopp A: Trodde både Sting och Pippi nollade, men Pippi fick visst en femma för kontakt och Sting fick lite lite tidsfel, 0.66, räknas ju nästan inte... Ben fick 5 fel och Eboni 10 fel. Så summa för laget blev 10,66 fel och en 16onde plats.

Hopp B: Här gjorde iaf Sting och Pippi helnollade lopp! :D Wihoo! Tyvärr drog både Ben och Eboni på sig 10 fel vardera. Det som är tufft i den här klassen var att Pippi var bara 1 sekund långsamma än Eboni! :D Sting fick också bra tid som hamnade 3 sekunder ifrån Ebonis tid, tycker jag är riktigt bra eftersom att det inte är speciellt mycket egentligen! Brukar skilja mera, men det är ju troligtvis underlaget! Eboni hade två rivningar, så inga vägringar.

Agilityklassen: Pippi lite lost... två vägringar, missade balansens KF och gick ur slalom + typ 10 tidsfel. Sen fick Eboni bara 5 fel och Ben 15 fel. Sting avslutade med åter en finfin nolla! :)

Lite filmer, alla i laget på varje film. :)

Hopp A




Hopp B




Agilityklassen




Jag är så grymt nöjd! I andra hoppklassen så sprang jag på som tusan för att hinna mitt blindbyte mellan tunnlarna, är så nöjd att jag hann det jag planerat, och det bästa! Jag tror faktiskt jag hållt mig till mina planer från banvandringarna tills vi faktiskt kört! Förutom ett lopp. Det är också GRYMT!

Är även himla nöjd med Sting som gått så bra, men Pippi var riktigt bra idag! Men till sista klassen tror jag att vi båda var lite trötta. Det här var en bra start på året. :) Sting passer kanonbra som laghund, säker som tusan. Vilket hon bevisade idag! <3 Bästaste hunden!

Tjingeling!

Kistamässan dag 1

Idag var det dag 1 på lagtävlingarna på Kistamässan. Är mycket nöjd! Jag vågade satsa och köra blindbyten på vissa ställen där jag faktiskt annars inte skulle gjort det, och det gick BRA! Sting hoppade fint och tog i, jättekul! Pippi gjorde lite missar, men skärpte till sig lite för varje lopp och jag är nöjd med henne. Tre lopp var det (dubbelt så många för mig iom två hundar i samma lag då). Två agility och ett hopp. Imorn är det tvärt om.

I agility A var det bara Eboni som kom i mål. Sting fick en frivillig disk eftersom jag kortade ner banan, för att spara på henne.

I agility B kom Sting, Pippi och Ben i mål på totalt ca 12 fel och en 9onde plats. Sting gjorde en finfin nolla!

I hoppklassen var det också Sting, Pippi och Ben som kom i mål, då på ca 11 fel och en 18onde plats. Det var SJU(!) nollade lag... :O Sting gjorde ännu en fin runda med noll fel. <3

Här kommer filmer, alla lagmedlemmar filmade :)

Agility A




Agility B




Hoppklassen




Riiktigt kul, i agility B var vi nära SM-pinne. Hade jag bara gjort rätt så Pippi inte hoppa ner från A-hindret så hade vi fått pinnen! Men nära skjuter ingen hare, imorn är det som sagt nya tag! :)

Tjingeling!

RSS 2.0