Årets sista träningspass

Jag och Sting åkte iväd till inomhushallen utanför Knivsta (http://knivstahundsportcenter.se/) för att träna tillsammans med Emelie och hennes hundar. :) Med fokus på att köra lite slut på hundarna inför 12-slaget.
 
Sting var riktigt pepp och var suuuuperduktig! :D Och vi som inte tränat ordentligt sen innan Kungsör-tävlingen = 1 dec! Märktes nästan inte. Utan hon har i princip vilat sig i form.
 
Fritt följ: Bra fokus, slarvar lite och gör sneda sättanden ibland. Men inget tapp av fokus och flyta iväg och hitta på annat!
Inkallning: Fiiiint! :D Åh så snyggt! Gjorde bara en och belönade med boll på ställandet.
Rutan: Suuuperfint det med. Kom nästan för långt bak istället. Gjorde ingen inkallning.
Träapport: Körde en slät bara, och det var galopp direkt så krävde ingen ingång då. Men hon fick ta upp apporten och sätta sig fot, inga problem. :)
Metallen: Kom faktiskt upp i galopp till slut! :D Wihooo!
 
Sen körde vi lite träning på elitens apportering med dirigering. Kör än så länge bara höger apport för att få in den. Till en början var hon lite intresserad av mittenapporten och skulle snegla dit hela tiden. Men dom två sista skicken slutade hon med det, och det sista var såååå snyggt! :D Woow!
 
Tränade även lite konskick. Och Emelie gav mig förslag att bara träna in att runda den på henne. Jag tror jag kommer välja att göra så istället, tanken var nämligen att få in henne att alltid hamna kl. 12 på konen. För att ha lika lätt att gå till höger som vänster. Men med henne känner jag att det får bli som det är, vi har kanske inte så många år kvar att tävla lydnad. Och bedömningsmässigt får man inte avdrag om hon inte står kl 12 liksom, dom ska vara inom cirkeln bara (som jag tror är 4m i diameter). Hon svarade bra på det ändrade sättet.
 
Som avslutning körde vi igenom freestyleprogrammet två ggr, lite trött Sting. Men kämpade på bra och det kom bara något skall.
 
Supernöjd med träningen! Nu är det middag, och vid 22.30 ska Sting få simma. :) Sen tar vi och rundar av detta året. Det smälls som tusan här ute... Hade det inte varit för det skulle jag inte tro att det är nyårsafton idag. Känns inte riktigt som det är av någon anledning...
 
Gott Nytt År (Igen) ;)
 
 

Året 2012

Då ska man göra den årliga summeringen av året som gått. Jag väljer att som vanligt dela upp det gren för gren istället för månad för månad.
 
AGILITY
Sting har under året tävlats hyffsat sparsamt i agility, endast 22 officiella lopp (+ KM 2 lopp) har hon gjort i år. Detta fördelat på 10 laglopp och resten individuellt. Av samtliga officiella lopp har hon bara diskat sig 6 lopp! Och då är det 2 av dessa självdisk för resten av laget var ändå diskade. Sen var det ett lopp jag glömde bort ett hinder. Haha! Så hon är en väldigt stabil hund. Men inte alltid hon fixar tiderna, ibland något enstaka fel bara också.
 
Men jag har tagit beslutet att inte starta henne mer i agility... känns trist, och det kommer klia i fingrarna att anmäla hennne. Men detta är för att hon ska hålla flera år till, hon kommer få köra KM, DM och så kanske någon annan inoff tävling. Men officiella tävlingar struntar vi i. Känner ändå att hon har ju ingenting att hämta hem där.
 
LYDNAD
Ett mycket splittrat år i lydnaden. Men mellan alla 0 pris, 3e pris och 2a pris så fick vi faktiskt två 1:a pris! :D ÄNTLIGEN! Sååå himla himla kul! Tyvärr ville inte det där sista 1:a priset trilla in, men vi har varit nära några ggr. Vi får ta det nästa år istället. Vi har gjort hela 17 (!) starter i klass 3 i år... Det är ganska måånga! Men jag känner att vi får fler och fler tävlingar med bra känsla också, det är oftast bara smågrejor som gör att det inte räcker hela vägen. Eller otur så som att det kommit någon smäll som hon blivit rädd för.
 
RALLYLYDNAD
Vi har gjort 4 officiella rallylydnadsstarter, då i fortsättningsklass. Endast ett av dessa resulterade i ett resultat under 70p. Det var ett enda moment som strulade till det - snurr under gång! Svååårt ibland! Vi tappade mycket poäng där, och sen tappade vi även en del av samarbetet då. Men vi kämpade vidare och slutet blev bättre. :)
 
Hon fick alltså uppflyttning till rallylydnad avancerad klass! Spännande! Hon fick då även diplomet - RLD F. Nu gäller det att lära in fot på höger sida så vi kan starta i avancerade klassen nästa år! :)
 
FREESTYLE
Jag har varit lite opepp på freestyle i och med att hon alltid skäller och det genererar i en del avdrag. Men vi har ändå gjort 5 starter i år för att försöka att få freestylediplomet (FD1). Något vi faktiskt lyckades med på sista tävlingen! Då var det även kval till Agria Freestyle Cup Finalen och poängen räckte till en 2a placering och kval! Så vi ska alltså tävla finalen nere i Göteborg på MyDog nu på fredag!
 
Under tiden som vi tränat inför MyDog så känner jag att vi kanske till och med kan fortsätta med freestyleklass 2? Får se vad resultatet blir på MyDog först innan jag bestämmer mig. ;) Men hon skäller inte på träning längre och det är ett stort steg! Jag tror nyckeln har varit att faktiskt träna mera och just med mera musik och progamträning. Något som jag varit slarvig med innan! Tänk om det "bara" är det som behövs... ;)
 
HEELWORK TO MUSIC
Vi debuterade i heelwork to music i år. Första tävlingen gick inte alls speciellt bra tyvärr. Hon blev lite ofokuserad och jag la in för mycket freestylemoment för att få henne med mig = inte bra i heelwork. ;) Haha! Därefter gick det kanon! Tre tävlingar i rad med uppflyttningspoäng och hon fick titeln HtM 1! Vi hann även debutera i klass 2 en gång, med ett halvdåligt resultat. Ofokuserad och trött hund efter att ha varit på tävlingsplatsen hela dagen och det var riktigt varmt, lite kvavt också. Får försöka lära in fler positioner så vi kan starta 2an med bättre resultat nästa år.
 
UTSTÄLLNING
Sting är utställd bara en endast gång i år, detta på rasspecialen. Blev lite chockad då hon fick excellent och placerad 4a i öppenklassen! :D Tyvärr utan CK. Men en placering i klassen som ändå var hyffsat stor, ca 10 öppenklasstikar med, kändes riktigt kul! Hon skötte sig jättebra. Jag tror att jag verkligen måste försöka "köra slut" på henne innan hon ska in i ringen. För dagen innehöll massor. Först lydnad på morgonen, sen uppvisning i heelwork och freestyle och sen utställning. Detta i soligt och mycket varmt väder.
 
Får se hur det går nu på MyDog, ska bli spännande. Hon verkar ju ändå vara ganska fin. ;) Tänk om hon bara kunde ta ner sin svans ännu mera vid utställning. För hon får så mycket finare rörelser då. Något jag ser när vi är på promenad och hon tagit ner svansen efter en stund.
 
SUMMA
Jag kan inte vara annat än nöjd med Stings 2012 faktiskt! Hon har fått tre diplom, två första pris, excellent på utställning och många fina lopp i agilityn. Men allra viktigast! Hon har inte varit skadad en endaste gång under året! :D Wooow! Men hon har ju lite ont i ryggen, och nu efter MyDog så ska vi försöka få ordning på det. Då det visade sig under en naprapatkoll att hon har låsning första halskotan och i bäckenet. Han trodde hon skulle kunna bli bättre efter behandling. Så jag måste absolut testa! Tänk om hon kan få bli nästintill smärtfri! :D
  
PIPPI
Tyvärr blir det inte alltid som man tänkt sig, därför har året förutom glädje också innehållit sorg. Min älskade "lilla" hund Pippi fick somna in 16 april pga cancer endast 4 år ung. Innan dess var hon under allergiutredning. Så hennes år var väl inte sådär jättebra. :/ Dock så började det faktiskt bra på Kistamässan där hon faktiskt gjorde riktigt bra ifrån sig på lagtävlingarna. Men det var också dom enda tävlingarna hon var med på. Och det är lite jobbigt att se vad man satte för mål på henne till 2012 och inse att hon aldrig ens hann försöka uppnå målen. För jag märkte att hon blev lite slöare och inte lika på vid träning. Men då visste jag inte att hon hade cancer.
 
Jag hoppas att jag inte måste ta något sådant tungt beslut igen på många år! Och jag hoppas att Sting får vara lika frisk och pigg nästa år också!
 
GOTT NYTT ÅR!
(Målen för nästa år kommer i ett inlägg imorn)
 

Trix: Marschera

Jag kom till Susannes hemsida (http://www.freestylehundar.se/) och såg att hon brukar ha små tävlingar där alla ska lära in samma trix. Eftersom jag inte kan göra något ute med Sting såhär på em/kvällen pga fyrverkerier så är det ju kanonbra att jag istället kan aktivera henne inne. Och vad är då inte bättre än ett helt nytt trix? För det här har vi aldrig gjort innan. Bara vänster/höger tass och give me five innan, men det här är lite högre krav på höjden på benen.
 
På Susannes hemsida finns en instruktionsvideo hur man kan lära in. :) Vi hoppade dock över steget med att använda en target, tog bara handen direkt. I början var hon väldigt på och skulle nosdutta. Hon tröck nosen hårt mot min hand och tyckte att hallåå ge mig godisen då. Men så började hon lyfta på ena frambenet och sen flöt det bara på.
 
På bara tre pass idag tycker jag att vi hunnit ganska långt ändå. Målet är att Sting självständigt ska kunna marschera minst 4 steg bredvid mig framåt med högt sparkande framben. Inga handhjälper alls är målet. Får se hur långt vi kommer. Den 14 januari är sista dag att skicka in, och hon la ut det i sin blogg den 17 dec. ;) Så vi är ju lite sena. Men hinner vi inte till 14e så har vi i alla fall en bra början på ett nytt trix. Kanske blir det några fler freestylestarter ändå? ;)
 
Här är en liten film från tredje passet:
 
 
Tjingeling!

Den hoppande friesern Damien

Jag och Damien har varit på hoppkurs igår och idag. Gårdagen gick bra tycker jag. Han försökte så gott han kunde och kämpade på! :) Men idag, guh vad han måste ha tänkt och funderat under natten. Han verkade för övrigt trivas bra på Lurbo RK där han fick sova över. Gnäggade till och med till hästarna när vi kom in efter dagens ridpass. <3

Ja, som sagt. Han hade tänkt under natten. För idag var han ännu duktigare än igår! Vilken skillnade! Till och med Camilla (instruktören) sa det! :D Så himla roligt! Idag hoppade han ett plank som var 80cm, utan bom/hinder framför! :D Stort steg framåt!

Jag glömde videokameran igår, men idag följde den med och såklart har jag ordnat en liten film. :)



Och frieser som inte hoppar... ;) Han älskar det! <3 Såhär står det på en hemsida:
"I nästan alla grenar av hästsporten finns det frieserhästar, i dressyren, körning, på cirkus och som riddarhäst i filmer. Det enda som den inte är riktigt lämlig till är hoppning, fast det finns säkert frieser som tycker om att göra några hopp."

Och på svenska frieserhästföreningen skriver dom såhär:
"Tack vare sitt lugna temperemant, sin intelligens och sin förmåga att samarbeta är frieserhästen mycket lämplig till såväl körning som ridning. Det är inte någon hopphäst, men hoppar gärna över små naturhinder."

Dom har inte träffat Damien ;) hihi!

Nu ska jag nog kolla lite film, tjingeling!


Sting ensam hemma

Vi åkte iväg och såg "Berättelsen om Pi" på bion här i Bålsta, häftig och spännande historia. :) Passade på att filma Sting när hon blev ensam. Orkade inte tömma videokameran innan jag började filma, så visste att filmen skulle bli ca 40min långt. Men det är ju bättre än inget. :)

Hon gick fram till fönstret i hallen knappt 1min efter att vi åkt och la sig där och kollade ut. En av favoritplatserna. Efter bara knappt en minut till så började hon skälla. Något där ute som satte igång henne troligtvis. Skällde (och lite yl) ca 7-8min totalt. Sen var det som att hon tröttnade och blev tyst. Var sen tyst ett bra tag, la till o och med ner huvudet på golvet istället för att ha det på fönsterlisten. Tills något störde henne igen och hon började skälla. Inte lika länge denna gången. Sen tyst igen en stund innan hon la ner huvudet. Sen var filmen slut.

Får försökta testa igen snart och då täcka för fönstret med något och se om hon blir lugnare då när det inte blir riktigt samma "ansvar" att vakta när hon ser något ute. För något år sen filmade jag ju och då bara sov hon på ett och samma ställe under hela tiden. Men det som känns skönt ändå är ju att hon är lugn, det är bara det att hon ska vakta och så när något stör henne utifrån. Det är ju inte skäll/yl bara för att hon är ensam. :)

Nu ska jag ta och rasta henne en sväng, sen måste jag smörja tränset. Det är lite smutsigt ;) Måste ju vara rent och fint till morgondagens hoppkurs. ;)

Tjingeling!

Freestyleträning

Vi tränar på inför MyDog här. Har kört några gånger med musik från bilen nu. Och programmet känns verkligen jättebra! Att det är "långt" (precis innan maxlängd) märks inte tycker jag. Förut har jag alltid haft så korta program. Det roliga nu är att hon inte heller skäller något på träning! Och jag tror det dels är för både hon och jag blir säkrare och säkrare ju mer vi tränar.
 
Är riktigt peppad till MyDog! Hoppas känslan håller i sig även när vi står där i stora ringen också. Något jag dock inte funderat så mycket på än är scenkläder... något som jag verkligen borde ta tag i.
 
Måste även försöka hinna med lite utställningsträning också.
 
En kort liten blogg bara, har tråkigt... Så tänkte att jag kunde dela med mig lite av det bara. Imorn ska vi äntligen fira jul! Både jag och Sting längtar till att öppna paket!
 
Tjingeling!

Hoppning med Damien

Idag åkte jag och Damien iväg till ridskolan för att köra en privatlektion i hoppning, som en liten påminnelse inför hoppkursen nästa vecka. :) Blev lite filmat, så nu har jag knåpat ihop en film:
 
 
Nu ska jag kolla vidare på Bingolotto, hoppas jag vinner något! Pengar skulle sitta fint just nu känner jag.
Tjingeling!

Vinterbilder

Började dagen med en lång promenad, för att vara exakt 1h 40min! :) Myysigt! Sting skötte sig utmärkt också vilket gör det hela ännu roligare.
 
När jag satt här vid min dator så såg jag att solen lyckades ta sig fram! Wihoo! Ut och fota! :D Har en liten gräsplätt (nu täckt av snö såklart) där jag hela tiden väntat på att solen ska komma fram så jag kan ta fina snöbilder in action där snön bara skvätter iväg. Så ut nu då, och såklart går solen bakom några moln precis då, och kom fram nu igen (när jag är inne...)! Mutter! Men två bilder blev jag i alla fall nöjd med. :)
 
 
Ska strax åka iväg till stallet. Jag och Damien ska åka till ridskolan och hoppa lite. Ååh så kul det ska bli! :D Det var ett tag sen sist. Känner att både han och jag behöver en liten påminnelse inför hoppkursen som vi ska på på fre-lör! :) Ska också bli riktigt kul! Längtar!
 
Ha en bra dag! Tjingeling!

God Jul!

Jorden gick inte under igår, så nu är det full fart mot julen. Vi kommer dock fira jul på annandagen av lite olika anledningar. :)
 
Idag började jag med lång sovmorgon, skööönt! Och det bästa är att jag faktiskt är ledig i två veckor nu! :) Sen tog jag en långpromenad med Sting. Efter frukost (ehm... nästan lunch) så åkte jag ner till centrum och handlade ingredienser till bak. Sen satte jag igång och bakade. Det blev lussebullar, nougatrutor och mjuk pepparkaka. Lyckades otroligt nog väldigt bra med alla tre saker. Mest nöjd är jag att jag lyckades göra så fina, fluffiga och goda lussebullar, första gången jag bakar dom helt ensam! :)
 
Nu har jag även knåpat ihop ett julkort. Kanske dags att slå in lite julklappar nu? Så man har det gjort. :)
 
Ha en riktigt god jul nu! :) Kram till er alla!
 

Sting är så knasig

 
Nu för tiden så är Sting så knasig hela tiden... När jag tänker efter så har det nog blivit så sen hon började få vara hemma från jobbet och träningen har fått en liten paus. Kanske är det en blandning av att hon saknar mig och är liiite understimulerad. Hon är ju van att få träna så mycket mer än vad vi gör just nu. Hon får ju promenader varje dag, mellan 1,5 och 2 timmar per dag blir det totalt.
 
Det hon gör är att hon dels är så mycket gosigare och kommer och lägger huvudet i knäet på en väldigt ofta nu. Följer mig var jag än är, dom få stunder jag hinner vara vid datorn på kvällar och helger ligger hon alltid i sin säng bredvid mitt skrivbord. Och så fort jag reser mig följer hon efter och är förväntansfull.
 
På kvällarna vill hon busa när det är dags att sova. Knaas! <3 Senast nu ikväll när jag stog och borstade tänderna kom hon med en mjuk boll och la den vid mig och stirrade på den. Då hade vi redan varit ute på kvällskiss och kvällskexet hade hon fått = dagen slut och hon brukar gå och lägga sig.
 
En annan grej jag märkt är att hon känns hungrigare... och kom ikväll på att det kanske kan bero på den minskade träningen, hon får inte lika mycket extra godis som förut när vi tränade. Kanske ska öka lite granna.
 
Det är ju inte direkt något negativt med henne beteende, tycker det är roligt att hon än så länge är så pigg och glad trots sina 7 år fyllda. Hoppas det vara länge länge till. Men så är hon ju briard. ;) Vilket är det jag gillar så mycket med dom! Sen har hon verkligen en STARK personlighet som lyser igenom i allt hon gör. <3
 
Finaste, bästaste Sting! <3 Kanske försöker hon visa hur jobbig en valp kan vara? Så att jag ska ångra mig? ;) Hahah!
 
 
Nu är det natti natti, öppnar imorn igen på jobbet. Något jag gjort ett bra tag nu.
Tjingeling!

Snöbilder

Fint väder idag! :) Dock så missade jag att vara ute i solen för då satt jag och borstade Sting. Men det behövdes, så tyvärr fick jag offra riktiga solbilder. Men det blev helt okej ändå. :) Men inga fartbilder gick att få bra. Här kommer några bilder, blir inte mer blogg än såhär idag. Ska snart iväg på julbord med jobbet! :) Myys!
 
 
Hoppas ni har/får en bra helg!
 
Tjingeling!

Lydnadstävling i inomhushall

Idag blev jag och Sting upphämtade av Jessica med Triss. Vi åkte sen till Kungsörs inomhushall, där det idag var lydnadstävling. Spännande att se hur Sting skulle reagera i en inomhushall. Senast hon var i en sådan var våren 2010(?), länge sen i alla fall! ;) När vi kör in i Kungsör kommer jag på att vacc.intyg och medlemskort ligger hemma! ;) Braaa där liksom. Ringer mamma och ber henne fota och det funkade för arrangören - snällt!
 
Tycker att hon var riktigt duktig där inne idag! Lite nyfiken när vi kom in och ville nosa lite och kolla läget. Men inget sånt när vi väl körde momenten - fookus! :D Wihoo! Sen att hon missar några grejor har inte med hallen att göra, utan det är sånt som även kan komma på utomhustävlingar. Så himla nöjd med just den biten, och sen nöjd med flera av momenten! :) Tyvärr räckte det ju inte hela vägen idag heller. Bara att träna vidare under vintern, men även lägga in lite elit-moment för att kunna vara så gott som redo att köra eliten så snart det går efter LP3.
 
Betyg + kommentarer från idag:
Sitt i grupp: 10p
Platsliggning: 9p - Dk läggande
Fritt följ: 5p - Släpper, sitter ej, dk sitt, skall - Ändå helt okej stundtals! Men jag blev stel och lite stressad över att hon var så nyfiken på hallen när vi gick in. Så det har nog mycket med det att göra.
Sättande u gång: 9p - "plogar" i transport
Inkallning m ställande: 9p - steg ställande - Ändå inte så många och väldigt bra fart! :D Så duktig så! Glad att jag valde att ha kvar handtecken bara och inte traggla in ett bra stå-kommando. För handtecken funkar verkligen kanon!
Rutan: 6p - Tveksam start, snurrar runt, extrakommandon - Hon sprang inte rakt ut till rutan direkt utan till höger till hoppet. Men jag hann hejda henne och kommenderade henne rutan igen. Då tog hon en lov bakom mig i trav och sen fick hon syn på rutan och drog iväg i full galopp! :D UNDERBART att se den farten ut som hon hade! <3
Hopp apport: 6p - tugg, sitter ej i halt
Metallapport: 8p - tvekar upptag, tempo in
Vittring: 9p - tempo in - Duuktig tjej! Så fint letande och säker på rätt pinne! Tror till och med hon galoppera in!
Fjärr: 0p - skäller, dk, flyttar nästan en längd
Helhet: 8p
Summa: 214p, plac. 4/10
 
Som sagt, nöjd med en hel del ändå! Fjärren ska supertränas under vintern! För hon gjorde en kanonbra fjärr i Knivsta ju, så hon kan! Måste bara tragglas lite mera tror jag. Den här veckan har det inte hunnits tyvärr. :/ Vill även få till ett bra fritt följ även på tävling... vette tusan vad jag ska göra?! Rutan ska hon kunna, så den lägger jag inte så stor vikt på. Men hopp apport har hon gjort så fint på träning nu sista tiden. Men tror att det kan bli överslagshandling från hennes sida (med tugget) när hon märker att jag kanske är nervös?
 
Men nu måste jag gå och sova. Imorn ska jag till Globen med 3 andra för att kolla på horse show och shoppa! :D Wihooo! Ska bli så kul så kul!
 
Tjingeling!

RSS 2.0