MH för Izza

Idag var det dags att göra MH (mentalbeskrivning hund) med Izza. Nervös som sjutton i morse men det släppte när jag började åka mot Heby. :) Sen bara körde vi! Och oj så Izza körde, allt var superkul! Full fart i leken och full fart ut på "haren". Även full fart ut på avståndsleken - wihooo så kul! Fram direkt till skramlet och overallen och inga rädslor där. Spöken var inte populära dock men inget som låg kvar. Skotten inga problem, lite förhöjd aktivitet mot skyttens håll vid passiviteten dock. Men hon fick en 1a! :D Wihooo!!
 
Film del 1
Film del 2
 
Sååå nöjd så nöjd! Vilket superMH hon gjorde! Jättekul att gå med henne!
Gjorde även unghundsbeskrivning och det var inga större skönhetsfel på tjejen. :) Skötte sig super också hela bedömningen, mycket klämma och känna samt mäta hit och dit.
 
Nu är man allt bra slut, kommer nog somna ganska lätt ikväll, Izza har sovit sen vi kom hem. Så nog blev hon lite trött allt. Haha! :)
 
Tjingeling!

Träning med Emelie

Det har varit ont om träning i veckan. Men idag så träffade vi Emelie för träning. Izza jobbade riktigt fint idag faktiskt! :D Körde inte så mycket eftersom det är dags för MH imorn, vill inte köra slut på henne helt inför det. :) Även Sting fick träna litegranna. :)
 
Izza fick köra detta:
Fritt följ
Känns som att polletten börjar trilla neråt! Nu ska vi gå ur våran fyrkant och jobba med längre sträckor rakt och variera lite. :) Men ibland gå tillbaka till fyrkanten. Framåt går det i alla fall! :)
 
Target
Länge sen vi körde den, tänkte jag skulle kört rutan idag lite också, men tyckte det var lite för ofokuserat mot targeten så vi körde bara den idag.
 
Ställande  u. gång
Har valt att skippa hopp-stå och kör istället på "vanligt" stopp där jag då haft godis i handen och backat. Och sen sagt stanna samtidigt som hon fått en stopprörelse och godis i munnen. Men idag tog vi bort godiset och även handen nere och höll den uppe i brösthöjd. Sa stanna och tog då en godis till henne direkt/samtidigt. Efter några gånger sa Emelie att vi skulle testa bara med ord. Och se där, det fixade Izza super! :D Fiiint stopp! Vi är på g!!
 
Sen fick hon leka lite och testa kampa med bitstock - noo problema! Såååå kul hälsar Izza, som inte fått ha lek som belöning så mycket i lydnaden då hon stissat upp sig alldeles för mycket. :)
 
Sting fick köra det här:
Rutan
Faktiskt hyffsat bra fart ut tycker jag. Första gången belönade jag utan stanna kommando och istället för att hon sprang hela vägen ut, var ju inte direkt igår hon körde rutan! :) Sen fick hon stanna och lägga sig också. Däremot tycker hon att ligg ska uteslutas ur momentet, speciellt om det sker på hård asfalt. Haha! Gulle <3 Men till slut la hon sig, sista gången faktiskt direkt på kommandot!
 
Inkallning
Körde bara raka släta idag då hon tappat lite fart då hon väntar på ställandet. ;) Och tempot fick vi upp! Duktig tjej!
 
Sen lite freestylemoves bara utan krav och godiiis. :) Hon tyckte nog om att få vara med och träna lite. Fina tjejen!
 
Allt för idag! :)
Tjingeling!

Tävlingshelg!

I fredags kväll åkte jag och Izza hem till Emelie där vi skulle övernatta för att på lördagen åka iväg väldigt tidigt mot Motala och freestyletävling. Två starter i freestyleklass 1 stog på schemat. Bästa Emelie var med som supporter! :D
 
Första starten gick faktiskt hyffsat bra! Men jag vågade inte hoppas på uppflyttningspoäng eftersom det är så svårt att veta i freestylen. Men det räckte! Totalt 24,20p! Kul med första uppflyttningspoänget!
Ena domarens kommentarer: "Vilken energi! Vilket krutpaket! Jag hade gärna sett en låt med lite mer uns i eftersom ni är ett så häftigt/energiskt ekipage men du använder accenter väl. Jag vill se mer av er! (Att hålla en så högenergihund så tyst är riktigt bra jobbat!)".
Andra domaren skrev: "Väldigt entusiastisk/pigg hund, man blir glad av att se er! Bitvis jättefin timing! :)"
Kan man bli annat än glad av dom fina ordet? :D
 
Andra starten var hon lite mer skuttig och domarna var enade om att det räckte inte till uppflytt och båda skrev just det att det var lite för hoppigt/busigt och otydligt. Förståeligt!
 
Film på uppflyttningsstarten HÄR. :)
 
Sen var det typ rally hem för att hinna släppa av Emelie och hundarna, hem och lämna Izza, samt hinna duscha och byta om. För vi skulle in till Stockholm med jobbet för att käka lite och sen gå på bio - mycket trevligt! Kom dock hem efter 0.00 och somnade först typ 0.45, så det blev en suuuperlång dag!
 
Upp "tidigt" idag också, som tur var hade vi inte blivit lottade att starta tidigt, så det var ju inte lika tidigt som igår. Men tidigt ändå när man fortfarande var helt slutkörd efter gårdagen. Idag stog rallylydnad (debut) på schemat! Spännande att se hur det skulle gå. Tokig början på tävlingsplatsen då vi blev lite senare dit än jag först planerat (pga vägarbete) och parkeringen låg en liten bit ifrån, så att lämna Izza i bilen var inte någon idé. Så ut med henne och ryggsäcken. Skynda sig och anmäla sig (i sista stund innan det skulle stängas för vår klass). Duktig tjej ändå som hängde på, men lite stissig blev hon ju. Som tur var hann hon rast och coola ner sig innan jag skulle gå banvandring. Bur hade jag inte med mig, så fick binda henne. Och hon grejade det galant. Några skall mot andra hundar (som först började skälla), men hon hade lagt sig ner självmant också. Duktig tjej!
 
Sen var hon riktigt taggad när vi skulle värma lite, tur jag började när jag började och tur vi inte var först in! ;) Så hon hann coola ner och fokusera. Däremot glömde hon fokuset när vi väl skulle köra banan. Men mycket nya intryck innan och allt som hör tävling till skötte hon strålande idag så jag är nöjd över den biten! Mycket fel fick vi pga hon skulle nosa på vaaarje skylt... Haha! Så eftersom att skyltarna tydligen är stor störning för henne får vi ta och börja störningsträna med skyltar och grejor nu inför nästa! :) För det är egentligen inga grova fel vi gör (en fel övning idag bara) utan det är många av dom låga minuspoängen som gör att det drar iväg.
Idag blev det ynka 43p kvar när vi gått i mål, nästa gång siktar vi på mindre nos på skyltar och att inte smita före!
 
Film från rallytävlingen HÄR. :)
 
Efter rallytävlingen åkte vi vidare mot Arboga och liten briardträff med ringträning. När jag inte tittade eller pratade med henne gick det mycket bättre! Så det ska vi köra vidare på! Faktiskt så drog hon inte iväg efter någon annan hund då heller!! :D Wiiie!
 
Var hemma strax innan 20 nu ikväll, så den här helgen har jag verkligen inte varit hemma många timmar, jag har nästan spenderat fler timmar i bilen än hemma. Haha!
 
Nu ska jag ta och avsluta här och snart sova.
Tjingeling!

Promenad och träning

Träffade Mikaela med Jasper idag igen (vi träffades för promenad i tisdags också), åkte till Vibyspåret och gick 5km slingan idag också. Däremot så fick inte Izza springa lika mycket lös idag då jag märkte på henne att hon kände mycket lukter av vilt... ;) Vill inte ha jagandes Izza i mörkret.

Därefter tränade vi lite lydnad och med Izza var fokuset självklart fotgåendet! Mikaela kollade så Izza inte vek ut med baken (körde externbelöningen i mitten och gick runt i fyrkant). Det blir verkligen färre och färre gången som hon far iväg med rumpan - polletterna börjar verkligen falla på plats! :D Kuuuul!

Sen lite sitt kvar trots att några snubbar från spåret stod och stretchade och var lite läskiga. ;) Perfekt träningstillfälle. Jätteduktig! Reste sig inte en enda gång idag!

Så skönt med nöjda hundar nu. <3

Tjingeling

Struktur!

Har bestämt mig för att det ska bli mer struktur i Izzas träning nu! Ska vi kunna debutera på det tänkta datumet är det dags att lägga i en högre växel. ;) Så i måndags på väg hem gjorde jag en planering över veckans dagar vad för moment vi skulle träna på varje dag. :) Hittills har den hållt!
 
Idag efter jobbet trotsade jag snöovädret för att åka till klubben med Izza, det skulle vara skotträning. Blev dock osäker på om det skulle ställas in pga snön, men nej då! :) Perfekt! Första skottet kampade hon med leksak när det kom, dessutom lät det lite dovt. Så flyttade närmare och resterande tre skott som följde reagerade hon inte nämnvärt på. Tittade bara som vanligt på något av skotten när hon inte hade någon uppgift. Men ingen negativ reaktion utan fullt ös medvetslös som alltid annars sen. ;) Sååå skönt! :D
 
Sen fick vi hjälp att träna budföring, men det gick inte alls bra idag. Hon var som klistrad vid min ficka där kopplet låg... Suuuuck! Sjukt irriterande faktiskt. Men några bra blev det på slutet. Men långt ifrån lika bra som på senaste träningen.
 
Därefter tränade vi fotgåendet och det har blivit mycket mycket bättre känns det som! :D Körde även lite platsliggning med Guiness, brydde sig inte om honom men tycker däremot att det är sjukt onödigt att ligga kvar någon längre stund. Men när hon hajat grejen låg hon stabilt en stund innan jag gick tillbaka! :)
 
Hade bestämt att jag skulle träna Guiness också (agility), och även här trotsade vi vädret. Ställde upp några hinder och körde på en hel del handling med in i mellan, ta hinder runt, söka sig utåt osv osv. :) Man kan göra mycket med bara 5 hinder uppställda ändå. Han var pepp idag och superduktig!
 
Väl hemma blev det in i duschen för Izza för att spola av snötyngderna hon hade på benen. Stackars! Men hon körde på ändå, så det var ju inget som bekom henne direkt. ;)
 
Hon har varit väldigt nöjd nu ikväll, skönt! Och jag ska väl ta och avsluta för idag och ta mig i säng snart. :)
 
Vädret ikväll:
 
Tjingeling!

Helgen

Det sas att det skulle bli vinter igen, snö och uschligt väder till helgen. Ja, lite snö kom det natten till lördagen. Men inte så mycket mera. Och det försvann snabbt. Däremot har det blåst ganska mycket i helgen. Men solen har hållit sig framme! Underbart! <3
 
I fredags tog jag med mig dagishunden Totte som jag passar till imorgon, måndag. Izza blev jätteglad när jag hade honom med mig! :) Här lite bus i bäddarna.
 
 
Vi har även varit ner till rastgården igår och idag på förmiddagen. Det tar ca 30min att gå dit ner för oss. Så blir perfekt uppvärmning (och sen nedvärmning) för hundarna innan dom släpps lösa för röj. Izza och Totte röjde verkligen jääärnet! Sting chillade mest och stog och kollade på galenpannorna. Men lite var hon med och lekte också. :) Sötnosen!
(Bara mobilbilder, så lite tråkiga. Men bättre än inget.)
 

Idag på eftermiddagen åkte vi iväg och tränade med Emelie! :) Wihoo vad det är kul! Blir alltid extra taggad när vi åker därifrån då vi alltid fått med oss något tips hur vi ska jobba vidare, och nu måste vi verkligen sätta fart. Snart är det debut - om vi nu blir redo tills dess...
 
Budföring
Det är sådan skillnad nu! Idag fick hon faktiskt köra typ full längd! :D Första gången tyckte hon det var lite konstigt. Andra gången peppade Emelie lite innan jag släppte och då kom hon ihåg vad det handlade om och sprang så fint så! Snart så är ett moment i alla fall klart. Hahahah!  ;) Fast det ska ju funka med vilken person som helst, så lite är det ju allt kvar. Men det går helt åt rätt håll, måste köra igång med spåret också så småningom, dumt om vi bara kan lydnadsdelen i brukset liksom. :P
 
Det dära fotgåendet, suck!
Men jag tycker nog att vi går åt rätt håll även där. Snart kanske vi hör rasslet av polletter som bara rasslar ner på rätt ställen och det sitter? Just nu jobbar vi mycket på att hon ska bli medveten om sin bakdel som just nu bara hänger och slänger där bak. ;)
 
Ställande under gång
Mycket kvar, försöker med hopp-stå inlärning... Hm! Får se hur det går..
 
Liten kedja
Sen testade vi en liten kedja där vi först körde läggande under gång och sen inkallning. Läggandet gick faktiskt bra! Förutom att hon satte sig - skitsnyggt! - första gången... Men när jag kom tillbaka låg hon kvar rakt utan att vrida sig! Däremot var det tydligen svårt att sitta kvar i inkallningen idag... Träna meeeer på det alltså. Sen glömde hon bort vad hon gjorde vid ingången, då hon bara sprang förbi mig.
 
Apportering
På bara några pass har vi nästan kommit så långt att hon klarar klass 1 apporteringen! Tack vare externbelöning! :D Idag testade vi lite olika saker för att vi inte ska fastna där, utan att hon även faktiskt ska kunna komma in i fotposition så småningom. Gick sådär. Men vi ska träna mera stadga i hållandet och variera med lite sånt här.
 
Jag inser att det är rätt mycket som ska läras in och sitta egentligen... Men så har jag väl ett annat tänk nu än förr också. Jag vill gärna nosa lite på alla klasser redan nu för att inte bara snöa in mig på en klass i taget. Samt bygga grunder inför nästkommande klasser också. Däremot känner jag en nackdel med mig som det är nu jämfört med förut. Nu vill jag att allt ska bli rätt, vågar inte "bara köra" och testa liksom. Utan näee, tänk om allt blir fel och jag förstår något går tankarna då. Det är bara att se tillbaka på Sting, herreguh liksom. Inget tänk alls i inlärningen. Jag läste reglerna och så tränade vi mot det målet utan tanke på att det kanske var "fel" sätt. Detta helt utan hjälp faktiskt. Och ja, vi har fått jobba på mycket felinlärda grejor i efterhand, men ändå så blev det ju inte sååå tokigt. Allt går bara man vill. Haha!
 
Apropå Sting så fick hon faktiskt också träna lite idag. Det blev fotgående - såå fin! :) Bättre än innan hon blev sjuk nästan ju... Och sen inkallning med ställande, stannade av lite innan. Snacka om minne för vad som skulle göras! :) Sen blev det lite träning på sidbyten för rallylydnaden. Glad tjej som fick träna. :)
 
Som avslutning vill jag tacka Emelie sååå mycket för att vi kommit igång ordentligt med träningen. Det var/är välbehövligt och väldigt mycket roligare att träna tillsammans! Tror nog att min lydnadshjärna börjar komma igång efter att den gick i ide i och med allt som varit med Sting. Detta mycket tack vare Emelie som påpekade att min hjärna var i vila... ;) Så att jag kunde börja väcka den. Haha!
 
Det var allt för idag.
Tjingeling!

<3 Ville <3

Imorgon kommer Ville somna in. I somras skadade han benet men var fullt igång igen efter lång konvalescent och det var då jag skulle ta honom på foder. Tyvärr kom det ett stort bakslag och han blev akut sämre, rejält halt. Ultraljudet visade att det blivit permanenta ärrbildningar och veterinären sa att det aldrig kommer blir bra. :/ Så för Villes egna bästa, oavsett hur tråkigt och jobbigt det är, ska han få somna in. <3
 
Han har alltid varit min favorit. Det var även jag som provred honom åt ridskolan, var med och hämtade honom och trots att han kastade av folk hejvillt ett tag så var jag kvar. Vi var ett team! Sen blev det uppehåll några år från ridskolan för mig och nu kom jag tillbaka. Kanske var det meningen att vi skulle vara tillsammans i slutet också? Även om slutet alltid är tråkigt. Men på ett sätt känns det bra att ha fått vara med honom i slutet eftersom jag var med i början också. Det blir lite som att knyta ihop säcken på något sätt.
 
Fastnade såklart nu med att kolla på filmer från när vi tävlat tillsammans. Det har varit oftast med bra resultat, men många gånger utanför placering då vi inte räckte till tidsmässigt många gånger. Men vi har faktiskt vunnit en tävling tillsammans och det var även första hästtävlingen jag vann. <3 Mycket omtyckt häst från min sida, kommer sakna honom! Så stor personlighet och man måste verkligen lära känna honom för att "bli fast".
 
Hej då Ville <3 Tack för den tiden vi hade tillsammans!
Sista kvällsmålet och allra sista bilden. <3

Nu tycker jag att alla djur får vara friska ett bra tag till! Och pussa på era djur man vet aldrig när det vänder. :/
Kram på er alla!

Lite morgonträning

Eftersom Sting var lite stel igår så fick hon massage med novafonen och back on track nättäcke på (som hon även fick sova med). Tyckte hon såg mindre stel ut idag! Men ville ändå inte pressa henne med långpromenad i högre tempo som vi haft sista veckan. Men ändå är det ju bra om hon rör på sig. Så vi gick en något kortare promenad, ca 30-40min blev det. Men hundarna var lösa så Izza rörde sig ju mera. :)
 
Det blev lite träning för Izza när vi kom hem igen eftersom det blev kortare promenad.
Apportering - Svååårt att hålla den. Men hämta den utan tugg funkar asbra... bara avslutet kvar alltså. Inget tjuvande idag heller! :D
Fotgående - Jobbade i en cirkel för att hon ska jobba in med baken, och tycker hon var så duktig! :)
 
Nu ska jag skriva två artiklar till medlemstidningen för briardklubben. :)
Tjingeling!

Inofficiell rallylydnadstävling

Idag åkte jag och hundarna till hundhallen i Arninge för att "tävla" rallylydnad. Det skulle vara inofficiell tävling då en person skulle utbilda sig till domare. Då det bara var nybörjarklass eller mästarklass att välja på fick Sting köra mästarklass, vi är ju trots allt snart där. Bara ett godkänt resultat kvar i avancerad. Izza fick testa nybörjarklass! :)
 
Izza film
 
Jag är trots allt nöjd! Det var första gången hon testade en bana och hon är alltid lite extra intresserad av allt runtomkring när det blir ny miljö. Allt ska inspekteras. Och hon lyssnade ju ändå hyffsat! Bara dom vanliga sakerna, studs och tappar position som även kom fram här. Positionstapp och studs på mig ger -3p varje gång. Så utan några sådana hade hon trots allt klarat sig över godkänt-strecket! :) Känns lovande inför kommande säsong. Det är ju bara att fortsätta traggla liksom. ;) Haha!
Domarens kommentar: "Jättefint jobbat. Glad hund!"
 
Sting film
 
Såååå himla kul att äntligen få köra Sting! Bara hoppas blodproverna fortsätter visa att hon är frisk så hon kan få tävla lite i vår/sommar. Så kul att se hennes glada svans genom programmet. Vi måste dock träna på snurr inåt och att backa tre steg bakåt med henne på höger sida. Samt "tyska svängen" åt fel håll, det blev jättesnurrigt. Haha! För det var ju egentligen bara det som strulade mest. Så nöjd med hennes fokus!
Domarens kommentar: "Jättefint, jättefin kontakt, träna på backandet."
 
Sen åkte vi faktiskt och träffade Emelie för lite lydnadsträning, men bara för Izza. Sting är lite stel nu. Var det lite innan starten också. Men efter uppvärmning så var det borta. Blir nättäcke på och massage ikväll. Det är hennes rygg som börjar bli öm igen och nu så vet jag ju även om höfterna.
 
Först körde vi budföring, jättestor förbättring verkligen! Vi längde avståndet rätt mycket och hon springer så fint nu! Vet vart hon ska. Känns jätteskönt!
Sen tragglade vi fotgående, och fokuset var på rätt ställe nu och inget studs! Däremot måste vi jobba med hennes bakdel som hänger å slänger där bak... Haha! Hon kommer lite i otakt då hon inte kan gå som hon vill. Men det ska vi jobba vidare på. :)
Och som sista grej körde jag target-träningen, och den har verkligen verkligen gått framåt! Superbra! :D
 
Jättenöjd med dagen idag! Så fint väder och duktiga hundar. <3
Nu ska vi se vem som kommer representera Sverige i Eurovision Song Contest. :)
 
Tjingeling!

Gårdagens och dagens träning & nya bilder på Sting

Så var ännu en vecka snart slut igen... Under veckan har vi inte gjort så mycket. Småträning bara, mest inne. En del på hakan i backen. Börjar få in kommando nu och har valt att använda "plats" då det inte används någon annanstans. :) Jag tror nog att det vore bra för Izza att ha det på platsliggningen då hon har en uppgift hela tiden då... Tar ju dock emot då det tar sån tid att få stabilt. ;)
 
Igår var vi och tränade på klubben. Körde först agility med Guiness, det gick bra! :) Sen fick Izza köra några ggr på en hopptekniksövning. 5 hinder på rad som det blir studs mellan. Hon har testat tidigare men det var ett tag sen nu. Och då tycker hon att man kan ju ta dom två sista i ett språng liksom. ;) Men igår tog hon varje hinder för sig! Duktig tjej!
Hon fick även springa genom tunneln lite, tränade på att komma ur olika vinklar och kunna skicka henne på, samt kalla in henne. Inga problem - tunneln är sååå rolig!
Sen testade vi även några rallylydnadsskyltar och det var vääääldigt spännande! Haha! Dom skulle inspekteras noggrant. ;) Så inför en ev debut får vi nog allt träna lite mera. Haha!
 
Idag var det träning med bruksgruppen på klubben. Först skott. Fyra stycken för dom som låg platsliggning och sen var det två som körde budföring med skott, så totalt 8 skott kördes. Hon tittade lite bara men inte berörd utan hela tiden full fart. Haha! Så skönt att hon inte reagerar negativt. Vi ska fortsätta träna förhoppningsvis en gång i veckan så småningom när onsdagsskotträningen drar igång på klubben. :) Så hon är redo inför MH i vår! Sen körde vi en del olika grejor...
 
Budföring:
Vi körde vidare på dom korta skicken där hon får godis vid mottagarens sida och jag går och hämtar henne. Vi körde tre skick per pass och det blev tre pass med tre olika människor. Perfekt! Och hon var jätteduktig! Börjar förstå mer och mer syftet med ordet "marsch". :)
 
Fritt följ:
Vi fortsätter traggla och traggla. Kör där hon kan ha stöd av något på sidan så hon inte flyter ut så mycket, och det hjälper henne väldigt mycket just nu. Fortsatte även framåt efter att stödet på sidan tog slut och hon fortsatte gå fint! Så bara att fortsätta! :)
 
Hopp över hinder:
Både klass 1 och 2 hoppet körde vi. Har dock svårt för att sitta kvar och vänta när jag går iväg... Mer stadgeträning! Och i klass 2-hoppet tycker hon att det är ju onödigt att sätta sig, man kan väl bara vända och komma direkt? ;) Men börjar helt klart gå åt rätt håll med bägge.
 
Apportering:
Körde några ggr med att kasta och belöna att hon satt kvar, inget tjuvande idag! En gång fick hon hämta, fiint gripande och bra fart in, belönade med boll en bit innan mig. Kanon! :)
 
Och mellan allt tränade vi på att bara göra ingenting. Det som är absolut tråkigast enligt Izza! Men coolade ner sig mer och mera. Duktig! Överlag mycket duktig idag tycker jag och det börjar ändå kännas som att vi kanske är på rätt väg... :)
 
Avslutar med att visa två nya bilder på Sting hur hon ser ut nu. :) Börjar komma en hel del päls nu faktiskt! :D <3
 
 

Tjingeling!

RSS 2.0